Фестивал на хляба в Източните Родопи 2015 - Стамболово, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Юли
01
Фестивал на хляба в Източните Родопи
ДАТА: Oт 01 Юли 2015 до 31 Юли 2015 ЧАС: 09:00 МЯСТО:
датата все още не е потвърдена
Добави в календара

Възстановката на жътва на лимец ще е един от акцентите на третото издание на фестивала на хляба в с. Рабово, община Стамболово (Източни Родопи). Фестивалът се провежда през юли, предстои обявяване на датите за 2014 г.


Гостите на фестивала ще могат да видят с очите си пътя на хляба от лимец, смятан за най-старата житна култура в България – от жътвата до изпичането му, както и да опитат прясно изпечен хляб.


Кулминацията на фестивала е на 28 юли, когато е автентичната жътва на лимеца, вършитбата, отвяването на зърното, меленето, месенето и печенето на хляба, както и коктейлът с биохрани и продукти от лимец. В късния следобед ще бъдат обявени победителите в организирания за първи път в България конкурс за най-интересен, вкусен и уникален хранителен продукт от лимец. На 29 юли се предвижда дискусия на тема „Лимецът – храна на бъдещето”, както и учредяването на асоциация на производителите на стари сортове зърнено-житни култури.


За първи път Фестивал на хляба в с. Рабово беше организиран през юли 2010 година. Гостите на единствения по рода си Фестивал на хляба в Източните Родопи през миналата година бяха 180. Тази година инициаторът на фестивала Петко Ангелов очаква над 200 гости. Интересът към автентичните сортове зърнени култури нараства постоянно поради повишеното търсене на биохрани и  на храни с диетични и здравословни качества.


Земеделският производител Петко Ангелов е част от мрежата на „Новото тракийско злато“ (НТЗ) . Той се занимава с възраждането на лимеца от седем години. Започва с една шепа зърна, а днес обработва 120 декара лимец. Хлябът от лимец е една от атракциите, които Петко Ангелов и съпругата му Стефка предлагат на туристите в къщата си за гости „Тепавицата” в с. Рабово.  Българско-холандският проект «Новото тракийско злато“  подпомага Петко Ангелов и биопроизводителите на зърно в района на Източните Родопи с машина за почистване и подобряване качеството на зърното, както и чрез инвестиция в подобряване условията за туристите в къщите за гости в региона.


Виж тук подробната програма на fестивала, а тук – изискванията в конкурса за продукт от лимец.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин