ФотоФабрика почита паметта на жертвите от Холокоста със „Седмият милион“ - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Яну
27
ФотоФабрика почита паметта на жертвите от Холокоста със „Седмият милион“
ДАТА: Oт 27 Януари 2021 до 27 Февруари 2021 МЯСТО:
Добави в календара
ФотоФабрика почита паметта на жертвите от Холокоста със „Седмият милион“
Източник: ФотоФабрика

Инсталацията „Седмият милион“ открива фестивала ФотоФабрика 2021


Събитието започва на 27 януари – Международният ден в памет на жертвите на Холокоста с вернисаж от 17:30 до 19:30 ч.


Инсталацията е специално създадена за пространството на Експозицията за национално помирение (филиал на РИМ София, бивше Гарнизонно стрелбище).


73270


„Седмият милион“ съчетава серия фотографии на Фелия Барух, направени през 2020 г. в най-голямото европейско гробище – лагерът на смъртта Аушвиц-Биркенау с аудио, видео и сценографски намеси на Момчил Алексиев.


„Музеите и мемориалите са важни пространства за съхранение на паметта и за учене.


Чрез комплекс от визуални средства ще създадем система за споделяне и ще превърнем едно място, което само по себе си е хранилище на миналото, в смислено пространство за възпоменание и размисъл“ – това е част от концепцията на фондация ФотоФабрика, каза ръководителят на екип Еми Барух. „Търсим активен диалог с млади автори, които да продължат развитието на темата. България е поела ангажимент младото поколение да знае и помни Холокоста, и да е нетолерантно към всички форми на национализъм. 


73269


Антисемитизмът присъства в уроците по история, но по-въздействащо е емоционалното съпреживяване на миналото посредством нетрадиционни визуални форми и партньорства между училища, музеи, мемориали и други подобни институции. „Седмият милион" предлага именно това и вярваме, че няма да се излъжем в очакванията си.“ 


„Седмият милион“ ще бъде публично достъпен с възможност за постоянна актуализация и доразвиване на темата с участието на артисти, автори на текстове и представители на различни организации, които работят по сходни теми.


Инсталацията ще има онлайн версия на сайта на ФотоФабрика https://www.fotofabrika.org/bg, и ще включва кратки видеа, текстовете и обратна връзка от публиката.


Експозицията ще бъде отворена за посещения до 27 февруари 2021 г.


Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата и включва фотографската серия на Фелия Барух „Минута мълчание“, подпомогната от програма Творчески инициативи на НФК.


 


Кога: 27 януари – 27 февруари 2021 г.
Къде: Експозиция за национално помирение


(бивше Гарнизонно стрелбище, зад хотел Хилтън)


73271


 

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин