Фотодокументална изложба "Строителите на Паметника на свободата" - Търговище, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Яну
28
Фотодокументална изложба "Строителите на Паметника на свободата"
ДАТА: Oт 28 Януари 2020 до 20 Февруари 2020 ЧАС: 17:00 МЯСТО:
Добави в календара
Фотодокументална изложба "Строителите на Паметника на свободата"

На 28 януари (вторник)  2020 г., от 17 ч. в Славейковото училище ще бъде открита изложбата „Строителите на Паметника на свободата”.


Тя е дело на Националният парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, който гостува в града ни по покана на Регионален исторически музей-Търговище. В изложбата с архивни документи и експонати участват Държавна агенция „Архиви”- отдел „Държавен архив”-Търговище и Национален военноисторически музей.


Фотодокументалната изложба „Строителите на Паметника на свободата“ е посветена на 85-годишнината от откриването и освещаването на Паметника на възраждането и освобождението на българския народ на връх Св. Никола, който всички днес наричаме Паметник на свободата.


68844


 


22 табла със снимки и факсимилета на документи и кореспонденция разказват историята на строежа на монумента, трудностите, които инженери и строители са преодолявали, изграждайки на връх Балкана този най-български паметник. Други седем табла са посветени на архитектите Атанас Донков, Генчо Скордев и Иван Данчов, на скулпторите Александър Андреев и Кирил Шиваров, на майсторите Пеньо Атанасов-Бомбето и Илия Мъглов, дали най-важния принос за строителството. Изложбата представя и оригинални скици и чертежи, инструменти и документи на майстор Пеньо Бомбето, юбилейни монети, знаци на признателност и пощенски картички от фонда на Националният парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ Държавна агенция „Архиви”-отдел „Държавен архив”-Търговище и Национален военноисторически музей. Ще бъдат експонирани и ценности от фонда на Регионален исторически музей-Търговище, свързани с опълченци родени или живели в Търговище и областта.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин