Фотоизложба "Епопея за незабравимите български опълченци" - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Яну
17
Фотоизложба "Епопея за незабравимите български опълченци"
ДАТА: Oт 17 Януари 2018 до 18 Февруари 2018 МЯСТО:
Добави в календара
Фотоизложба "Епопея за незабравимите български опълченци"

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – СОФИЯ представя фотографската изложба "Епопея за незабравимите български опълченци". Неин автор и куратор е д-р Тошо Пейков. Тя ще бъде открита в галерийното пространство на Триъгълната кула (бул. "Княгиня Мария Луиза" 16) на 17 януари 2018 г. (сряда) от 17:30 ч.


Фотографската изложба "Епопея за незабравимите български опълченци" се посвещава на 140 години от Освобождението на София и България. В 140 фотографии се представят символично 140 мига от живота на Българското опълчение.


Във временната експозиция са включени важни моменти от българската история. Дава се подробна справка за събитията, предхождащи Руско-турската война (1877– 1878 г.). Отделено е внимание на застъпниците на българската кауза (Лев Толстой, Фьодор Достоевски, Дмитрий Менделеев, Оскар Уайлд, Уйлям Гладстон, Джанюариъс Макгахан, Джузепе Гарибалди, Виктор Юго и др.).


Следващата тема е ролята на представителите на Великите сили. Акцентира се върху онези, които дават кураж на Русия за активни действия и обявяване на война на Турция. Представен е портрет на Ото фон Бисмарк и са изтъкнати заслугите му София да остане в пределите на Княжество България.


Зараждането и формирането на Българското опълчение е подкрепено с архивни материали. Подборът на опълченците е извършен от „Комисия за приемането на доброволци“ начело с българина на руска служба Иван Степанович Иванов, майор Миних и българина д-р Константин Иванов Везенков. В редиците му са включени българи от 14 до 65-годишна възраст.


Представени са образите и бойните биографии на командирите на Българското опълчение – руснаци, както и българи – бъдещи бележити военноначалници, също и на свещенослужителите на отделните дружини. Историята на Опълчението е подкрепена с автентични разкази на опълченци.


Експозицията показва 60 архивни фотографии, при които е използвана техника на ръчно оцветяване. Включени са и авторски съвременни снимки на д-р Тошо Пейков, който работи по реализирането на изложбата повече от година.


Експозицията може да бъде видяна в периода 17 януари – 18 февруари 2018 г. в галерийното пространство на Триъгълната кула на Сердика (бул. "Княгиня Мария Луиза" 16).


53460

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин