Фрагменти на съзнанието - Изложба на Антония Колева - Nitra - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Ное
12
Фрагменти на съзнанието - Изложба на Антония Колева - Nitra
ДАТА: Oт 12 Ноември 2021 до 09 Януари 2022 ЧАС: 18:00 МЯСТО:
Добави в календара
Фрагменти на съзнанието - Изложба на Антония Колева - Nitra

Фрагменти на съзнанието - Изложба на Антония Колева - Nitra


Очакваме ви на живо на ул. „Елисавета Багряна“ 14.


В колажите на Антония Колева - Nitra, с които тя е най-добре позната, има характерно качество - нейната работа отразява актуални въпроси и теми. Но начинът, по-който използва визуалния език от социализма подчертава безвремието им.

За нейната нова изложба в галерия „Галерия“, наречена „Фрагменти на съзнанието“, Антония добавя времето като нов елемент към визуалния си език. В серия от анимирани гиф изображения, тя използва време и постепенни трансформации, за да играе с нашите възприятия.

На човешкия мозък му харесва да си мисли, че познава това, което вижда. Особено когато разглежда изображения, толкова познати, колкото са елементите от колажите на Антония. Мозъкът ни продължава да се прави, че познава това, което вижда, дори когато изображението е малко по-различно от това, което очакваме или мислим, че е.

Антония използва времето, за да издърпа черджето под нашата интерпретация, като прави малки промени, които преобръщат значението на работата ѝ. Мъжката ръка се променя на женска, докато сграбчва женски крак, а палмовите дървета зад един мол постепенно се подменят с Червения площад.

Една от работите във „Фрагменти на съзнанието“ показва редица от овце, специален монголски вид, който е отглеждан в България по социалистическо време поради високия добив на мляко и вълна. Овцете са подредени пред мъж в летяща чиния. Бавно, мъжът и чинията избледняват, за да бъдат заменени от друг символ на българската социалистическа гордост - паметника на Бузлуджа.

Докато паметникът се материализира, овцете се превръщат в астронавти. Фин намек за глупостта и напомпаната с празна реторика гордост за сметка на реални постижения.

Много от силата на работите на Антония идва от прецизността на изображенията, които тя използва, визуалния език, композицията, канонът. Канон, повлиян от опита ѝ през годините, в които учи иконография.

Антония Колева - Nitra живее и работи във Варна. Учила е иконография, стенопис и графичен дизайн в България, последвани от специализация в Лодз, Полша. Антония често колаборира с Калоян Илиев - Кокимото, с когото прави редица изложби.
Антония има самостоятелни изложби в България и участва е групови изложби в България, Франция и Румъния.

Галерия „Галерия“ е проект на художниците и куратори Албена Баева и Рене Беекман.

Това е първата по рода си галерия в България с изцяло дигитален фокус на програмата.

Галерията няма физическо пространство. Изложбите са достъпни само от мобилните устройства на зрителите, които се свързват с локалната WiFi (безжична) мрежа на галерията. Рутерът, който създава тази мрежа се намира в ателието на студио „Реактив“, чиито създатели са Албена и Рене.

Галерия „Галерия“ работи денонощно, като мрежата е достъпна в близост до физическия адрес на галерията. Основателите ѝ подготвят редовна програма с изложби, които се сменят на всеки 2 месеца.

През втората година те ще са под общата тема „Медийна история и археология“.

„Фрагменти на съзнанието“ на Антония Колева - Nitra е последната изложба през тази втора година.

Коментирай
Други събития
Дек
07
-
Дек
12
Софийски международен панаир на книгата
Изложения София, България
Добави в календара
Абонирайте се за нашия бюлетин