Горичка Филм Фест - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Окт
09
Горичка Филм Фест
ДАТА: Oт 09 Октомври 2014 до 15 Октомври 2014 ЧАС: 18:30 МЯСТО:
Добави в календара
Горичка Филм Фест
Източник: Горичка

Горичка Филм Фест 2014: 9 – 15 октомври


Осем вдъхновяващи, зашеметяващи и отрезвяващи филма за света, в който хората са проблемът. И решението. От самото създаване на Горичка  досега агентите във и около нея винаги са търсили. Тенденции, каузи, проблеми и техните решения. И, разбира се, преди всичко - лицата зад тях.

„Винаги сме били готови да чуем нечия история. Да изслушаме този, който я разказва. Понякога само това вече е достатъчно,” разказва Маги Малеева, основател на Горичка. Във второто издание на организирания от тях фестивал за документално кино (9 - 15 октомври) ще се завъртят осем заглавия, които обикалят света от Северния полярен кръг, през призрачната зона на третия по сила ядрен инцидент в историята, до контейнерите зад супермаркетите и зеленчуковите градини цъфнали в сърцето на Сан Франциско. За да разкажат истинските истории, от които зависи бъдещето на всички нас.
 
„Целта ни е да разберем какво ни се говори, да попием от опита на тези, които вече са минали през нещо – тъжно или весело, мрачно или вдъхновяващо – и да го споделим с всички, които са готови да го чуят,” допълват организаторите. „Всичко това е синтезирано в Горичка Филм Фест 2014.”

Всеки един от филмите в селекцията е рядка ценност по една или друга причина. Дали заради изключителните кадри на планетата и могъщата сила на природата - резултат от години фотографска работа във филмите В преследване на леда (Chasing Ice) и Воден знак (Watermark). Или заради невероятния хъс на още по-невероятния Мохамед Нашийд, бивш лидер на застрашената от потъване (вследствие покачването на океаните) държава Малдиви, за чийто народ климатичните изменения не са празни приказки, а борба на живот и смърт – в Президентът на острова (The Island President). 


А може би заради чудната история в анимацията Миниатюрно: Долината на изгубените мравки (Minuscule: La vallée des fourmis perdus), в която черни и червени мравки повеждат епична битка за кутия с бучки захар, като арсеналът им включва купища боклуци, зарязани от купища човеци.  

И още:


Как може да отглеждаш собствена здрава храна в градски условия (Вкусен град/Edible City). Как така половината картофи в света, отиват на боклука (Вкусът на боклука/Taste the Waste). Как живеят хората в зоната на третата по-интензитет атомна авария, за която все още се знае стряскащо малко (Метаморфози/Metamorphosen). И може ли едно обикновено семейство в Манхатън, Ню Йорк, да живее чудесно цяла година без да произвежда боклук и въглеродни емисии на всяка крачка - без шопинг, без асансьор, без пластмаса, без телевизор и всички останали екстри на свърхонсуматорската цивилизация (Без отпечатък/No Impact Man).

Или, както ще се убедите сами, когато кадрите говорят и най-върлите климатични скептици ще трябва да си замълчат.

Програма на Горичка Филм Фест 2014 - 9 – 15 октомври - кино Одеон


9 октомври, 18:30
Президентът на острова


10 октомври, 18:30
В преследване на леда


11 октомври, 15:30
Миниатюрно: Долината на изгубените мравки
+ Ателие за деца от Био Игри и Детска архитектурна работилница


11 октомври, 18:30
Без отпечатък


12 октомври, 18:30
Вкусен град: Отглеждай революцията


13 октомври, 18:30
Метаморфози


14 октомври, 18:30
Вкусът на боклука
+ Лекция на Българска хранителна банка


15 октомври, 18:30
Воден знак
+ Лекция на Иван Христов от WWF
„Допиши историята на реките (за да не я допише някой друг)!”


Билети:


Цената на един билет е 5 лв. Билет за целия филм фест (8 филма) е 30 лв. Можете да си купите билет в кино Одеон по време на всяка тяхна прожекция.


Подробна информация за всички филми, както и за дати, часове, цена на билетите, ще намерите на страницата на Горичка Филм Фест 2014.


Проектът„Агенти на промяна: платформа за информираност и реализация към по-устойчиво бъдеще“, се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин