Графити арт фестивал "Graff Express" - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Юли
22
Графити арт фестивал "Graff Express"
ДАТА: Oт 22 Юли 2020 до 09 Август 2020 МЯСТО:
Добави в календара
Графити арт фестивал "Graff Express"

Внимание! ГРАФФ ЕКСПРЕС ще пристигне на Централна гара, за да насити с цвят и послания градското пространство в София.


В началото на август 2020 г. на Централна гара ще стартира творческото преобразяване на близо 300 кв. м от подлеза, водещ от автогарата към метрото. Осем от най-добрите графити артисти в България ще работят по съвместен проект, претворявайки идеите си в обща концептуална творба, отразяваща спецификата на мястото: Централната софийска гара като кръстопът на хора и съдби и София като гостоприемен мултикултурен град с хилядолетна история, едновременно дом и туристическа дестинация.


Това пространство е Врата към София и лицето, което виждат стотиците хиляди туристи, гости и жители на града ни, пристигащи в столицата или просто гонещи метрото. Сега то е неприветливо и отблъскващо, но не задълго. С подкрепата на Общината, графити арт фестивала ГРАФФ ЕКСПРЕС ще помете сивото усещане, защото съвременният стенопис има супер силата да претворява градски пространства, вдъхвайки им нов живот с красота и смисъл.


71130


Всеки един от художниците на ГРАФФ ЕКСПРЕС интерпретира значението на мястото и уникалността на София, пречупвайки ги през личния си творчески усет. Така осем различни стила и осем концепции ще се преплетат в един мащабен проект. Този графити фестивал е първият по рода си, в който толкова различни артисти работят по обща творба, курирана смислово и цветово и вписана по подходящ начин в пространството. Освен че гарантираме по-високата естетическа стойност на художествената намеса, с този подход искаме да покажем, че дори в графити изкуството, където изтъкването на индивидуалния почерк винаги е било много важно, артистите могат да работят рамо до рамо, а чрез уникалните си стилове да обогатяват общата концепция. Точна така, както ярките индивидуалности и различията между хората са богатството и колоритът на града, в който живеем. Това е единственият графити арт фестивал, който няма конкурентен характер и акцентът не пада върху отделните творби. Проектът ГРАФФ ЕКСПРЕС е еманация на заедността, толерантността и съвместното творчество.

71131


Завършеният проект ще бъде официално открит на 9 август, когато ще направим и първия онлайн тур из преобразеното пространство. С оглед безопасността на всички ни в пандемичната обстановка, няма да организираме струпвания на хора на място, но всеки желаещ, независимо в коя точка на света се намира, ще може да се включи в безплатен виртуален тур из подлеза на Централна автогара, в който самите артисти ще разкажат повече за концепцията на съвместната творба.


В следващите дни поетапно ще представяме художниците, които ще вземат участие в първото издание на графити арт фестивала ГРАФФ ЕКСПРЕС, затова следете ни във Фейсбук и Инстаграм. Стиловете им са разпознаваеми, така че с кратки гатанки ще предизвикваме ценителите на градското изкуство да отгатват кои са те. Вижте детайли от творбите им в приложените снимки и следете напредъка по работата ни.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин