ИГРА - изложба на Ива Алексиева - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Апр
08
ИГРА - изложба на Ива Алексиева
ДАТА: Oт 08 Април 2019 до 20 Април 2019 ЧАС: 18:30 МЯСТО:
Добави в календара
ИГРА - изложба на Ива Алексиева

Изложбата „ИГРА“ на Ива Алексиева представя произведения на границата на декоративното-живописното-инсталацията. Авторката се насочва към разнообразие и експерименти с техники и изразни средства, а в основата на концепцията са картите за игра.


„Картата за игра като географска карта на една личност, на един отрязък от живота, събрал в себе си емоционални експресии и фрагменти. Картата за игра като археологическа находка. Пласт върху пласт, изменящи формата си след всяко наслагване. Или отнемане. Изследване на измеренията на личността: колко пласта, колко лица имам?
52 страни на Аз-а.“


В „картините-карти“ на Ива Алексиева може да се види стилизация и обобщаване на формите, чрез които художничката интерпретира темата и иконографията на картите за игра. Стандартната колода от 52 карти запазва голяма част от иконографията, която е очаровала Европа от XVI-и век в сфери като: астрономия, алхимия, мистика и история, до ден днешен.


62429


Картите за игра могат да бъдат историческо и социално огледало, наслагване на символи и значения, и в същото време инструмент за „предсказания“, за поглед в бъдещето. В процеса на времето, тестетата с карти разкриват особеностите на техния произход. Имената на картите, цветовете, емблемите и дизайните се променят в зависимост от техния произход и капризите на самите играчи на карти. Тези графични табла не са само играчки или инструменти. Те са културни отпечатъци, които разкриват обичай и култура.


62428


Ива Алексиева завършва Национална художествена гимназия за изящни изкуства „Илия Петров”, специалност Скулптура*. След това бакалавър в специалност „Изобразително изкуство” към Софийския университет (Факултет по науки за образованието и изкуствата) и магистратура по „Пространствен дизайн” към НБУ. В последните години се насочва към корпоративния свят и все по-рядко участва в художествени проекти. В момента активно работи в посока уеб дизайн.


*Първа награда за скулптура от юбилейната изложба посветена на 100 годишнината от рождението на Илия Петров.


62430


Откриване: 08 април, понеделник, 18:30 часа
Галерия ЕТЮД
ул. Цанко Церковски 34 /площад Журналист/, София

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин