Интерактивна изложба Радикалните игри на Molleindustria - Габрово, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Мар
29
Интерактивна изложба Радикалните игри на Molleindustria
ДАТА: Oт 29 Март 2018 до 30 Май 2018 ЧАС: 17:30 МЯСТО:
Добави в календара
Интерактивна изложба Радикалните игри на Molleindustria

От 29 март до 30 май в зала 6 в Музея на хумора и сатирата в Габрово ще можете да поиграете на - Радикалните игри на Molleindustria. Откриването на интерактивната изложба за малки и големи е в 17:30 часа.


Игрите са най-популярното изразно средство през 21 век. Милиарди хора по целия свят ги играят, запленени от техния хумор и увлекателност. Но противно на общоприетото схващане, най-популярни не са онези игри, които отнемат часове да бъдат овладяни и дни да бъдат превъртяни. Най-популярни са игрите, които могат да бъдат играни между другото, докато чакаме или имаме време за губене.

Сред тези казуални (от англ. casual - небрежен, инцидентен) игри има една малка част, която си поставя за цел да въвлече играчите в сериозните теми на ежедневието, които при други обстоятелства често предпочитаме да заобикаляме. Един от най-емблематичните автори в света, които правят такива игри, е Паоло Педерчини, по-известен с дългогодишния си проект La Molleindustria. Неговите радикални игри съчетават сарказъм, ирония, алегория и други литературни похвати, за да постигнат един резултат, който може едновременно да разсмее, натъжи и ядоса аудиторията.


55119

Игрите на La Molleindustria са едно истинско превъплъщение на сатирата в света на електронните игри. Те засягат теми от целия спектър на съвременното ежедневие. От глобални теми като енергийната мафия (https://molleindustria.org/en/oiligarchy, 2008)
съвременните войни (https://unmanned.molleindustria.org/, 2012)
през страсти като религия (https://molleindustria.org/en/faith-fighter, 2008)
половите роли в обществото (https://molleindustria.org/en/queer-power, 2004)
до битови дерзания като кариера (https://molleindustria.org/en/tuboflex, 2003)
и малките радости в живота (https://molleindustria.org/everydaythesamedream/everydaythesamedream.html, 2009).


55113


Паоло Педерчини е разработчик на игри, куратор и педагог. Той преподава продукция на дигитални медии и експериментален дизайн на игри в Училището по изкуствата в Университета Карнеги Мелън. От 2003 г. работи под името "Molleindustria", създавайки провокативни игри, насочени към проблемите на социалното и екологичното правосъдие, религия, труд и сексуалност. Паоло е директор на LIKELIKE, нео-аркада, посветена на независими игри и игриво


Както много свои връстници, Мартин Русков навлиза в света на компютърните игри от много ранна възраст и започва да преследва мечтата си да прави игри, минавайки през програмиране, математика и интерактивни разкази.


55115


Но едва когато попада на произведенията на Molleindustria, си дава сметка за потенциала, който има любимата му медиа. Той се убеждава, че тя може да промени света към по-добро – от обществения живот в България, до глобални проблеми като екология и войни. Всичко това го довежда до пред вратите на University College London, където Мартин изследва как компютърните игри могат да бъдат използвани за изучаване на противоречиви области от човешкото познание и защитава докторантура по темата. През последните години, Мартин работи по различни проекти в областта на образованието. Той е и инициатор на ежегодния Весел хакатон – Габрово гейм джам, част от международната мрежа Global Game Jam.


Изложбата се осъществява със съдействието на pcshop.bg – електронният магазин на СТЕМО.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин