Испанска гала с Еструна и Любовна магия на Мануел де Фая - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Дек
05
Испанска гала с Еструна и Любовна магия на Мануел де Фая
ДАТА: 05 Декември 2015 ЧАС: 19:00 МЯСТО:
Добави в календара
Испанска гала с Еструна и Любовна магия на Мануел де Фая

Мануел де Фая и шедьовърът му “Любовна магия” в годината на 100 годишния му юбилей

Балетната адаптация за оркестър и фламенко група ще се представи на 5 декември от 19:00 ч. в зала 1 на НДК. След нея на сцената ще застане уникалният проект Еструна.

Два концерта в една вечер


Първа част: Фламенкото вдъхновява класиката
Любов, огън и магия: испански пир за българската публика в юбилейната година от премиерата на “Любовна магия” (1915)
С музиката на испанския компзитор Мануел де Фая, с неповторимите фламенко артисти Росио Басан (вокал), Патрисия Гереро и Давид Перес (танц), Дани де Морон (китара), Агустин Диасера (перкусия) и Симфониета София под диригенството на маестро Йорг Бирханс (Германия) ви очаква истински празник за ушите и очите в един разказ за невъзможната любов на Кандела и Кармело, за омагьосаната любов, за любовта след смъртта, за истинската любов.

Кратка история на създаването на Любовна магия от Мануел де Фая
Един от най-обичаните испански композитори, Мануел де Фая е страстен почитател и защитник на испанския фолклор и традиционна музика, която е постоянен извор на вдъхновение за твореца. Разочарован от апатичното отношение към традицията в собствената си страна, Мануел де Фая отива в Париж, където се сприятелява с Дюка, Равел, Дебюси и Форе, които го насърчават да напише Siete canciones españolas (Седем испански песни). От своите ментори композиторът попива всичко, свързано с френския импресионизъм и го прилага в своите оркестрации, като влива в тях богатата изразност на жанра. Но неговата душа и музикалните му стремежи дори и в Париж са свързани с танцовата музика на Испания, от която Мануел де Фая майсторски извлича най-доброто и го комбинира с двете си други „големи страсти“ – импресионизма и нео-класицизма.

След 7 години в Париж в навечерието на Първата Световна Война творецът се завръща в Мадрид, където по това време легендарната танцьорка Пастора Империо му възлага да напише песен и танц специално за нея, който прераства в пълнокръвна история, базирана на  магически легенди и фолклорни разкази на майка й Ла Мехорана и облечена в сценария на Грегорио Сиера. Така се ражда творбата El amor brujo/Любовна магия за камерен оркестър от 15 души и фламенко глас, чийто 100 год. юбилей честваме през настоящата година. Премиерата й е на сцената на Театро Лара в Мадрид през април 1915 г.  Творбата е с подчертан фламенко характер, като даже много от песните са на андалуски цигански диалект. Музиката съдържа неповторимо красиви, запомнящи се и оригинални моменти. Който веднъж е чул  "Danza ritual del fuego", "Canción del fuego fatuo" или "Danza del terror" вече има отпечатък за тази музика в душата си. Това е едно от вечните и разпознаваеми произведения, заради специфичното испанско звучене и гениалната разработка на Мануел де Фая.
Впоследствие композиторът доразвива идеята, като дообогатява първоначалната версия и тя прераства в балетната сюита, която познаваме днес. През 1925 г. балетът е изигран за първи път, като декорите и сценографията са дело на Пабло Пикасо.


Сюжетът на произведението е основан на легенди и предания от андалуския фолклор - главната героиня Кандела още в детството си е обещана от баща си на друго момче, макар че симпатиите й клонят към съседското дете, Кармело. След като порасва Кандела се омъжва за онзи, на когото е била обещана. Неверен и безцеремонен, нейният съпруг умира в любовна свада, но духът му обладава Кандела, която от този момент нататък няма мира и спокойствие (Danza del terror). Цялото село знае за любовната магия, която тегне над нея, но по-скоро се държи безразлично и представя младата жена за безвреме полудяла. Не след дълго самата Кандела разбира за изневярата на убития си съпруг. В този момент тя побеснява наистина и решава да поеме риска да изгони духа от себе си чрез древния магичен огнен ритуал и да заживее със своя любим Кармело (Danza ritual del fuego). За съжаление, и това не помага, и духът остава загнезден в душата на Кандела. Затова двамата влюбени прибягнат до неизбежното - успяват да примамят истинският виновник за всичко, любимата жена на убития Хосе, Лусия. По време на еженощния, граничещ с лудост танц на Кандела духът се преселва и обладава любимата му приживе Лусия и с първия пробив на зората Кандела и Кармело са най-сетне свободни да се отдадат на своята любов. (Danza del juego de amor).
Напрегнатият край оставя у публиката желание да продължи пътя напред с двамата влюбени, които накрая се отърсват от оковите на своето минало и изплуват от омагьосаната нощ, за да се гмурнат в новия ден с първите лъчи на утрото. Камбаненият звън обещава триумфа на новия ден.

Втора част: Българският фолклор вдъхновява фламенкото
Втората част на концертната програма Испанска гала е посветена на международния проект Еструна.
Когато преди три години се роди идеята, която стои зад Еструна, тя звучеше почти невероятно - съчетание между български фолклор и фламенко. Оттогава насетне проектът бе видян от над 10000 зрители в Испания на най-престижните фламенко фестивали - X Suma Flamenca в Мадрид, на 63 Festival de música y danza в Гранада, на La Noche blanca de flamenco в Кордоба, на La Bienal de Flamenco в Севиля и бе приет еуфорично от критика и публика в родината на фламенкото. Репертоарът на Еструна се простира от известни фламенко пиеси и български фолклорни песни, до оригинални композиции на участниците. Арканхел, един от водещите фламенко гласове на Испания, търси така наречената от него “съвършена хармония на българското хорово пеене” -  и я намира с помощта на невероятните млади певци от Новите български гласове с диригент Георги Петков. Китаристът Антонио Форчоне добавя етно-джаз аранжименти, за да се получи един вдъхновяващ поток от музика и поезия.


Еструна са фламенко вокалът Арканхел, хор Нови български гласове под диригетството на Георги Петков, акустичната китара на Антонио Форчоне, фламенко китарата на Дани де Морон, басът на Хосе Мануел Посада Ел Попо, перкусията на Агустин Диасера. Специално за концерта в София (на 5 декември в зала 1 на НДК) и за първи път в проекта ще бъде включена и фламенко танцьорката Патрисия Гереро. Групата събира традиционни мелодии от двата края на Средиземноморието в уникална смес, носеща съвършена наслада.


Прочетете и нашето интервю с диригента на Еструна Георги Петков


Испанска гала - два концерта, които поднасят съвършен диалог между култури и музикални жанрове.
Концертът се осъществява с любезното съдействие на AC/E(PICE), Посолство на Испания, Tur España и Институт Сервантес.

Един лев от всеки билет ще бъде дарен от организатора за коледен подарък на дете с родител в затвора, като така се подпомага програмата Ангелска елха на "Пи Еф България - дружество за помирително правосъдие".

Билети за двойния концерт “Испанска гала - Любовна магия/El amor brujo на Мануел де Фая и Еструна - българският фолклор среща фламенкото” на 5 декември в зала 1 на НДК от 19:00 ч. може да намерите в “Дюкян Меломан”, на касата на НДК и тук.


Цените на билетите са от 40 до 70 лв.

Видео изпълнение на Еструна може да видите тук.


Подробна информация може да намерите на сайта на  Джаз Плюс. Събитието във фейсбук - тук.

Видео от спектакъла “Любовна магия” може да видите тук и на сайта на Джаз Плюс.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин