Издателство „Сиела“ на „Аполония” 2019 - Созопол, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Авг
30
Издателство „Сиела“ на „Аполония” 2019
ДАТА: Oт 30 Август 2019 до 01 Септември 2019 ЧАС: 18:00 МЯСТО:
Добави в календара
Издателство „Сиела“ на „Аполония” 2019

Захари Карабашлиев, Теодора Димова, Галин Никифоров и Стефан Коспартов на „Аполония” 2019 г.


Едни от най-обичаните български автори с 3 представяния и една предпремиера по време на 35-тото издание на Празниците на изкуствата.


Издателство „Сиела“ и тази година ще се включи в ежегодните Празници на изкуствата „Аполония“ в Созопол.


Специални гости на морския бряг ще бъдат Захари Карабашлиев, Галин Никифоров,  Стефан Коспартов и Теодора Димова – едни от най-обичаните и популярни български автори. 


Последните им книги „Жажда”, „Тяло под роклята” и „Когато капят кестените”, които се появиха през 2018 г., гостуват на фестивала за първи път, а участието на издателството стартира и с официална предпремиера на „Поразените” –  новия роман на Теодора Димова.


65845


Заповядайте на 30 август и 1 септември в Художествената галерия в Стария град на Созопол, за да изпратим лятото заедно в компанията на:


·         18:00 ч., 30 август – представяне на „Жажда” от Захари Карабашлиев с илюстрациите на Дамян Дамянов. С участието на Веселина Седларска;


·         20:00 ч., 30 август –  премиера на „Поразените” от Теодора Димова. С участието на проф. д-р Веселин Методиев и проф. Михаил Неделчев;


·         18:00 ч., 1 септември – представяне на „Тяло под роклята” от Галин Никифоров; с участието на Светлозар Желев;


·         20:00 ч., 1 септември – представяне на „Когато капят кестените” от Стефан Коспартов; с участието на проф. Михаил Константинов.


„Поразените” от Теодора Димова разказва за тежката съдба на три жени и едно дете, които преминават през ужаса на деветосептемврийския преврат. Жени, чиито мъже и бащи са убити, и които вървят в леденото февруарско утро към мястото на убийството. Вали сняг. Жените не говорят. Напомнят на черни мироносици, но не за да възвестят радостната вест, а за да видят ямата, където със сгурия са засипани телата на обичните им. Снегът не се задържа върху този черен кръг. Стопява се. Всичко наоколо е бяло, а този кръг остава черен…


„Жажда“ от Захари Карабашлив е кратка повест с акварелните илюстрации на художника Дамян Дамянов. Млад мъж се събужда в реанимацията без спомен за тежката катастрофа, от която е оцелял по чудо. Единственото, което може да прави – обездвижен в шини – е да гледа болничния таван и с отегчение да слуша гласа на възрастния пациент на съседното легло. Съдбата трудно би събрала по-противоположни характери – бъбривият оптимизъм на стареца се сблъсква с горчивия скептицизъм на младежа. A това, което започва като банално говорене, колкото да мине времето, постепенно се разгръща в драматична история за физическото оцеляване, за спасителния пояс на любовта и за победата на красотата над мрака.


Какво чуваме, когато слушаме? Какво виждаме, когато гледаме? Защо понякога животът ни отнема най-скъпото, за да ни даде най-важното?


В свят, в който всеки е убеден, че е различен, има нещо, което изконно ни свързва един с друг. Жаждата.


„Тяло под роклята“ от Галин Никифоров е история за изкуплението. И за обичта между брат и сестра – близнаци, които се допълват един друг и всеки не е пълноценен без другия. До момента, в който връзката помежду им не е болезнено прекъсната, а човешкото у всеки от тях – поставено на карта.


Приказка за клетката на реалността, която всеки от нас изгражда с изборите си и за птицата на надеждата, която попада в клопката ѝ. Ще може ли любовта да я пусне отново на свобода, или ще я остави да умре?


„Когато капят кестените”  отсценариста на филма „Мярка за неотклонение”Стефан Коспартов е внушителен разказ за комунистическия терор и абсурдния живот в България от 1944 до 1989 г., както и за първите години на „демокрацията”.


Преплитащ действителни събития и магически реализъм в едно и възкресяващ търсенията на поколението писатели от 60-те, „Когато капят кестените” без съмнение ще остане като един отнай-големите романи в българската литература. Той е предупредителен реквием за бъдещите поколения и разказ за този, който си тръгва в края на лятото. Когато капят кестените.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин