Изложба Арт Икони - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Мар
29
Изложба Арт Икони
ДАТА: Oт 29 Март 2017 до 13 Април 2017 МЯСТО:
Добави в календара
Изложба Арт Икони

ЖИВОПИС АРТ ИКОНИ
29 март – 13 април, 2017 г.


Вдъхновена от Анди Уорхол, Сандра Блажева провокира с портрети в стил Поп арт


„В бъдеще всеки ще бъде известен за 15 минути.“
– Анди Уорхол


Младата художничка открива самостоятелната си експозиция наречена „Арт Икони“, създадена специално за галерия „Сезони“. Вдъхновена от думите на Анди Уорхол, Сандра провокира с портрети в стил Поп арт, пресъздадени с техниката на маслената живопис, колажа и впръскването, с ярък контрастен колорит.


Поп арт е тенденция отразяваща образи и теми от популярната култура и продуктите на потребителското общество.


Още в първите прояви на европейския Поп арт в произведенията присъстват цитати от старото класическо изкуство. Днес самите произведения и техните автори дори се превръщат в образи на масовата култура, тиражирани в милиони екземпляри разпечатвани върху предмети от бита. Лицата имената на художниците и самите те присъстват в телевизионните предавания, билбордовете и рекламите. Музеите на изкуството са част от масовия културен туризъм. Съвременната дигитална личност има връзка с художествените произведения от цял свят посредством различните медии, което води, изкуството към нови смисли и измерения. Личността на автора излиза на преден план.


Анди Уорхол в Америка и Йозеф Бойс в Европа стават иконите на постмодерното изкуство през 60-те години на ХХ век, а днес техния лик сам по себе си е обект на изкуството.


Пресъздадени с помощта на техниката на маслената живопис, колажа и впръскването, с ярък контрастен колорит присъщ за поп арт. Произведенията са изградени под въздействието на постмодерните тенденции от втората декада на ХХ век. Уорхол и Бойс както и други популярни личности са обект на портретуване в проекта.


Провокацията тук е пресъздаването на портретната характеристика в унисон с техниките на постмодерните течения и дълбочината на творческия мироглед, който носи всяка една от тези личности.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин