Изложба „Арт старт“ - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Яну
13
Изложба „Арт старт“
ДАТА: Oт 13 Януари 2018 до 09 Февруари 2018 МЯСТО:
Добави в календара
Изложба „Арт старт“

Новата вълна в българското изкуство през 2018 г.


Гьоте-институт и галерия Credo Bonum представят отново годишната изложба „Арт старт“, в която са селектирани най-интересните млади художници до 35 години, които не трябва да изпускате от поглед през предстоящата година.


Арт старт: Млади художници, които да следим през 2018
Изложба в две части в Goethe-Institut Bulgarien и Credo Bonum Gallery


13 януари – 9 февруари 2018


Художници: АТАНАСОВ, Мариян Атанасов, София Грънчарова, Марта Джурина, Пепа Иванова, Станислава Иванова, Калина Мавродиева, Деница Милушева, Елена Назърова, Мартин Пенев, Тина Хамзе, Антон Цанев


Куратори: Весела Ножарова, Даниела Радева, Стефка Цанева


График на изложбата:


Премиерен следобед/откриване: събота, 13 януари, 14:00-19:00
Тур в изложбата в Гьоте-институт: начален час 16:00
Тур в изложбата в Галерия Кредо Бонум: начален час 17:00
Афтърпарти с музика от Светослав (Indioteque) и alias в клуб TELL ME, начален час 22:00
Работно време 15 януари - 9 февруари: 11:00-19:00


Локации:
Гьоте-институт: ул. Будапеща 1
Галерия Кредо Бонум: ул. Славянска 1
TELL ME: ул. Иван Вазов 12


Началото на годината е винаги добър повод за равносметки, прогнози и пожелания. С такива намерения започна и проектът „Арт старт“ през януари 2017 г., когато кураторките Весела Ножарова, Даниела Радева и Стефка Цанева представят изложба в две части в Гьоте-институт България и галерия Кредо Бонум. В нея можеха да се видят работите на млади български художници до 35 годни, като препоръка „да следим“ през предстоящата година. Или с други думи, в изложбата бяха представени едни от най-интересните и провокативни млади български автори, някои тепърва прохождащи и по-скоро непознати, други – вече започнали артистичната си кариера, било тук или в чужбина. Изложбата насочи вниманието към единайсет млади художници, много от които продължиха интензивно годината с нови проекти, групови участия и самостоятелни изложби.


„Арт старт“ има за цел да търси и открива новото, да идентифицира тенденции и, преди всичко, да подпомага млади автори и да ги насърчава да продължат да се занимават с изкуство.


В самото начало на 2018-та г. „Арт старт“ продължава с нови дванайсет автори, които кураторите на проекта селектираха като едни от най-интересните нови имена във визуалното изкуство. Изложбата отново цели да представи „моментна снимка“ на младата художествена сцена на българското изкуство.


Тина Хамзе и Калина Мавродиева например са две от многообещаващите имена на живописта в момента, а Антон Цанев и Станислава Иванова смело експериментират в полето на скулптурата.


53302


Мартин Пенев ще представи обекти като част от практиката си на концептуален художник, а Деница Милушева – документация на акции в градска среда, с които задава въпроси за ролята и функцията на паметниците. Фотографията е отново силно застъпена, но с разновидности, които рядко ще видите в галериите в България.


Мариян Атанасов прави архитектурна фотография, която се доближава повече до абстракцията от колкото до документалистиката.


53299


Фотографията на Марта Джурина е експеримент с аналогови техники, светлина и форма. Тя създава абстрактни картини, обекти и инсталации, базирани на фотография, но надграждащи над традиционното ни възприятие за медията.


53303


АТАНАСОВ пък разказва истории чрез фотография, комбинирана с илюстрация, рисунка и колаж.


53301


Разказването на истории е и в основата на работата на Елена Назърова и нейните илюстрации и книги. Пепа Иванова пък представя един уникален за българската сцена научен подход в изкуството.


Изложбата цели да представи разнообразието в техниките, медиите и темите, които вълнуват младите художници в момента. И тази година „Арт старт“ отправя и специален поглед към автори, които не живеят в България и представят една по-различна гледна точка, непозната и непоказвана досега тук.


Вместо с традиционното вечерно откриване във формата „социално събитие“, „Арт старт“ тази година ще се открие с дълъг премиерен следобед между 14:00 и 19:00 ч. в събота, 13 януари. В 16:00 и 17:00 ще се проведат кураторски турове в изложбата съответно в Гьоте-институт и Кредо Бонум. В 22:00 пък програмата ще продължи с афтърпарти с музика от Светослав (Indioteque) и alias в клуб TELL ME.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин