Изложба Будистко изкуство от Хималаите - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Юни
08
Изложба Будистко изкуство от Хималаите
ДАТА: Oт 08 Юни 2017 до 15 Септември 2017 ЧАС: 18:00 МЯСТО:
Добави в календара
Изложба Будистко изкуство от Хималаите

НАЦИОНАЛНАТА ГАЛЕРИЯ
представя
БУДИСТКО ИЗКУСТВО ОТ ХИМАЛАИТЕ
8 юни – 15 септември 2017


На вниманието на българската публикае представена изложба на будистко изкуство от Хималаите с творби от Националната галерия, Историческия музей – Димитровград и от колекциите на Николай Генов и д-р Людмил Веселинов.


Будисткото изкуство е едно от забележителните форми на културата, развиваща се през вековете в региона на най-голямата планинска верига в света – Хималаите. Величествената планина обхваща Тибетското плато, Непал, Бутан и северните региони на Индия и Пакистан. Съседните географски райони, където се среща влияние на хималайската култура, са Китай, Монголия, Южен Сибир, Тува, Бурятия и северната част на Мианмар.


Будисткото изкуство на Хималаите се характеризира с изключително религиозни теми. То съчетава художествено влияние от съседните региони със специфични композиции, символи и мотиви, уникални за хималайския регион. Това сакрално изкуство носи белезите на будистките направления махаяна („Голямата колесница“) и ваджраяна („Диамантената колесница“) и пресъздава характерните за тях сюжети и художествен стил. Религиозните и философски представи на двете направления оформят облика на живописта, скулптурата, архитектурата и ритуалните предмети. Произведенията на хималайското будистко изкуство могат да се видят като стенописи в храмове и манастири, като илюстрации към религиозни ръкописи, медицински и астрологически трактати или като будистки „икони“ с дълбок религиозен смисъл, наречени на тибетски „тханки”. Всички те носят дълбоко сакрален смисъл.


Настоящата изложба ни отвежда на вълнуващо пътешествие из мистичните светове на Хималаите и ни среща с образи на просветлението, които имат силата да пробудят човешкия дух. Творбите от Национална галерия включват пластика от региона на Индия, Тибет и Монголия. Историческият музей – Димитровград представячаст от колекцията си от тибетско изкуство, дарено през 2011 г. от тогавашния извънреден и пълномощен посланик на Китайската народна република в България. Произведенията от колекциите на Николай Генов и д-р Людмил Веселинов включват будистки икони, ритуални предмети и илюстрирани ръкописи от района на Тибет и Монголия. В експозицията са използвани фотографии на Теодор Малчиев, заснети в Индия, Тибет, Бутан и Непал.


Екип на изложбата:
Куратор – д-р Людмила Класанова, уредник в Национална галерия
Подготовката на творбите реставрационно ателие, направление „Чуждестранно изкуство“ на Национална галерия
Дизайн Димитрина Ненова, графичен дизайнер в Национална галерия.


Откриване на 8 юни, четвъртък, в 18:00 ч.
Квадрат 500, зала 19 пл. Св. Александър Невски

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин