Изложба „Good Mirrors are not Cheap“ - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Окт
02
Изложба „Good Mirrors are not Cheap“
ДАТА: 02 Октомври 2019 ЧАС: 18:30 МЯСТО:
Добави в календара
Изложба „Good Mirrors are not Cheap“

На 2 октомври от 18:30 ч. ще се открие изложбата „GoodMirrorsarenotCheap – резултат от едномесечния престой на кураторката Киара Картучиа (Италия/Великобритания) в София.


В събота, 5 октомври, ще се проведе неформална среща с нея и художниците под формата на традиционно италианско aperitivo.  


Откриване: 2.10., 18:30 ч.


GMANC Aperitivo (fuori orario): 5.10., 15:00


Художници:


Мария Налбантова


Мартин Пенев


Севда Семер


Ина Валентинова


Стела Василева


Куратор:


Киара Картучиа


Международната кураторска резиденция КЛИК, която вече за втора година среща чуждестранни куратори с българската арт сцена, продължава програмата си с поредна изложба. „Good Mirrors Are Not Cheap“ е резултат от едномесечния престой на Киара Картучиа в София.


Киара е независима кураторка и изследователка, която живее в Лондон. Фокус на работата й са основно практики и теория на пърформативността в съвременното изкуство и потенциала на пърформанса като генеративно епистемологично средство. Между 2012 и 2015 г. Киара работи като куратор за пърформанс в SAVVY Contemporary, Берлин. През 2017 г. работи като куратор и координатор за пътуващото европейско биенале Манифеста 12 в Палермо. Там тя курира програмата „Planetary Garden Public“, както и предварителната програма на биеналето. Тя е съосновател и директор на кураторската и редакторска платформа EX NUNC. Киара има магистърска  от Goldsmiths College и докторант в Amsterdam School ForCultural Analysis, UvA


„Good Mirrors Are Not Cheap“ е кураторски проект, развит около идеите за саморецепция, репрезентация, носталгия и желание, произхождащи ка от специфичния културен контекст на София. Това е резултатът от серия от срещи, преки или косвени, с мотиви и образи, които намират израз в работата на петимата поканени художници, представители на младовото поколение български автори. Проектът се състои от групова изложба и дискурсивно събитие под формата на разширено aperitivo, които ще се случат в Гьоте-интитут България.


След откриването на 2. октомври в събота, 5 октомври, в 15:00 ч. кураторката Кирара Картучиа и художниците в изложбата ви канят на неформална среща в Гьоте-институт България, на която ще обсъдят какво ги вдъхнови за проекта "Good Mirrors Are Not Cheap".


Събитието цели да пресъздаде атмосферата на традиционното италианско aperitivo, което е повод хората на по чаша да споделят интересни истории и вижданията си един с друг. Това дискурсивно и празнично събитие е интерпретация на традиционното ежедневно събиране, типично за Италия. Аperitivo е онзи любим момент от деня, когато хората си споделят истории и гледни точки на по питие.


Разговорът, който цели публиката да се включи, ще бъде да различните динамики на обмен и колаборация, които бяха в основата на концептуализацията и изграждането на този проект. По този начин не само ще се разглеждат не само идеите и внушенията на изложбата, описани в кураторската концепция и представени чрез произведенията, но и преди всичко в центъра на вниманието ще бъдат множественото моменти на среща, на различни стремежи и неизбежни конфликти, които проправят път на артистичната продукция.


Ще се разгледат още рамките на работа, в които изложбата се вписва – а именно това, че тя е резулт от едномесечната резиденция на Киара Картучиа в София през 2019 г. и какви механизми за споделяне на знание, време и пространство един такъв работен престой предполага.


Международната кураторска резиденция КЛИК през 2019 г. КЛИК е проект на фондация „Изкуство – дела и документи“ с подкрепата на Гьоте-инститът България и програма „Култура“ на Столична община.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин