Изложба "Нищо не се губи" - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Апр
20
Изложба "Нищо не се губи"
ДАТА: Oт 20 Април 2018 до 18 Май 2018 МЯСТО:
Добави в календара
Изложба "Нищо не се губи"

Нищо не се губи. Или как българското изкуство среща мексиканското на берлинска земя


Гьоте-институт стартира поредица от изложби, които представят най-интересното от немската сцена за съвременно изкуство през погледа на български художници. Първата изложба от поредицата е на двамата художници, базирани в БерлинВикенти Комитски (България) и Франсиско Монтоя Касарес (Мексико).


„1+1: Арт сцена Германия е най-новата програма на галерията на Гьоте-институт, която цели да представя най-интересното от съвременното изкуство в Германия през погледа и опита на български художници. В рамките на програмата всеки път ще бъде отправяна покана към различен български художник в Германия, живеещ и работещ в Германия. Той/тя ще може да представи съвместен или кураторски проект с друг художник по свой избор, също живеещ в Германия.


Програмата стартира с Викенти Комитски и поканения от него Франсиско Монтоя Касарес. На 19 април от 18:30 ч. ще се открие тяхната съвместна изложба „Нищо не се губи“.


55583


В изложбата те се фокусират върху света не като конфигурация от елементи, а като флуидно цяло, от което нищо никога не се губи, но различни процеси трансформират повърхността. Работите в изложбата - обекти, фотографии, принтове и т.н., търсят опорни точки в различни сфери от физиката, през икономиката до трансцеденталното, за да обрисуват една реалност, в която всяка една величина се измерва във време.


Викенти Комитвски е роден през 1983 г. в София. Живее и работи в Берлин. Завършва специалност „Скулптура“ в Националната художествена академия в София, а понастоящем следва „Изкуство в контекст“ в Университета по изкуства в Берлин. Работи най-вече с обекти и инсталации. Бил е резидент на програмите Quartier 21, Museums Quartier и Krinzinger Projekte във Виена през 2014, ISCP, Ню Йорк през 2012, Futura, Прага през 2011 и SIM iв Рейкявик през 2009. Комитски е носител на наградата БАЗА за 2011. Представляван е от галерия Sariev Contemporary, Пловдив.


55585


Франсиско Монтоя Касарес (роден 1985 в Куернавака, Мексико) е мексикански художник, който живее в Берлин. Той работи с различни медии, сред които обект, видео, живопис, скулптура и намерени обекти. Следвал е в университета „Есмералда“ в Мексико Сити и в HBK в Брауншвиг, Германия в класовете на проф. Кандис Брайц, Аста Грьотинг, Хайн-Гюнтер Прагер и Михаел Брюнтруп. През 2011 г. е отличен като „майстер-ученик“ на проф. Кандис Брайц. През 2008 г. получава наградата на Bruycker-Stiftung, Долна Саксония. През 2011 г. печели от фондация „Шпаркасе“ и Долносаксонското министерство на науката на културата едногодишна резиденция в International Studio and Curatorial Program (ISCP) в Ню Йорк. През 2014 г. е поканен от артистичната програма за гост-художници в Копенхаген, а през 2016 г. получва стипдендията за младо изкуство на град Лемго и на фондация Staff Stiftung Lemgo.


55584

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин