Изложба „Обичай! Създавай! Споделяй! Въвличай!“ - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Юни
01
Изложба „Обичай! Създавай! Споделяй! Въвличай!“
ДАТА: Oт 01 Юни 2018 до 17 Юни 2018 МЯСТО:
Добави в календара
Изложба „Обичай! Създавай! Споделяй! Въвличай!“

Обичай! Създавай! Споделяй! Въвличай!
Артистични инсталации с формата на сърце в Национален етнографски музей за Деня на детето


В Деня на детето 01 юни от 18:00 часа в Националния етнографски музей в София се открива изложбата „Обичай! Създавай! Споделяй! Въвличай!“ от проекта „Get involved, fall in love with Varna“. Посетителите ще видят десет артистични инсталации, създадени през лятото на 2017 г. по улиците на Европейската младежка столица – Варна и ще разберат как с игри е била въвлечена любовта на хората за създаването на една по-добра градска среда. Автор на проекта е арх. Александра Бабунска от Студио Анаморфика. Организатори и куратори на изложбата са АНДАРИ – Анатолий Радев Дария Василева. Изложбата се показва с партньорството на ИЕФЕМ-БАН и може да бъде посетена до 17 юни в залите на музея.


„Обичай! Създавай! Споделяй! Въвличай!“ е отправено предизвикателство, което свързва скритите възможности на участниците и пространствата в града, които имат нужда от тях. В духа на мястото – Национален етнографски музей, посетителите ще се превърнат в активни участници по време на двете работилници на 02 и на 03 юни от 11:00 часа, когато заедно ще създадат нова инсталация с втъкани символи на чипровските килими.


Арх. Александра Бабунска е създател на игрови модели, настолни игри и артистични инсталации за въвличане на публиката при популяризиране на социално значими каузи. С опит и интереси в архитектурното проектиране, развитието на градската среда, дигиталната фабрикация и параметричния дизайн. Основател на студио „Анаморфика“. Автор на играта „По(д)ход към Витоша“ и „Get Involved, Fall in love with Varna“, „In love with Varna“ – едни от най-успешните проекти на „Варна – европейска младежка столица 2017“.


Кураторите АНДАРИ – Анатолий Радев и Дария Василева са изследователи на образа и вътрешните преживявания в пространствени среди. Културни оператори и куратори на образно изкуство. Създатели на Център за образна култура “ArtExtreme”, едноименна изложба и школа за образно изкуство “ArtExtreme Concept”. Основатели на секция за фотожурналисти, видеооператори и журналисти на свободна практика към СЖБ Подкрепа – член на Международната федерация на журналистите в Брюксел. Членове на МАБИК (Международната Академия по Българознание Иновации и Култура) и Сдружение Обединени Бизнес Клубове. Създатели и  организатори на „БЪЛГАРСКИ ИСТОРИЧЕСКИ ЧЕТЕНИЯ“.


„Ние от „Get involved, fall in love“ вярваме, че всяка видима физическа промяна започва отвътре навън, затова водени от желанието да видим пространството, което ни заобикаля преобразено и по-вдъхновяващо, насочихме вниманието си първо към това, което се случва в самите нас. Вярваме, че влюбването в града, в мястото, може да запали онази искрица, която да ни накара да бъдем по-активни, по-отворени и по-всеотдайни в своето взаимодействие в градската среда. Реализацията на „Get involved, fall in love with Varna“ ни показа, че ангажирането на по-широк кръг от граждани в създаването на публично изкуство може да им помогне да припознаят отделни пространства като зони, които могат да бъдат преобразени благодарение на тяхната грижа и отношение. Вярваме, че има смисъл да се работи целенасочено върху подобряване на общуването между различните участници, определящи бъдещото развитие на своя град.


С проектът „Get involved, fall in love with Varna“ поставихме в началото любовта, насочена към място, което силно има нужда от това, а именно градската среда. Любовта, която ни помогна да обичаме, да създаваме, да споделяме, да въвличаме. Благодарение на подкрепата на Варна – Европейска младежка столица и Община Варна, една позабравена част от историческото сърце на Варна ни провокира да потърсим заедно повече причини да я заобичаме, вместо да подминаваме забързани красотата и вдъхновението, скрити около нас. Опитахме се с любов да хванем в мрежите на така именувания артистичен квартал „Таляна“ мечтите да видим заедно мястото преобразено, създавайки заедно десет артистични инсталации. С игра събрахме различните гледни точки за това как всеки един от нас може да допринесе за развитието на града си защото архитектурната среда не са просто сградите и тротоарите, тя е усещането за принадлежност, за свързаност с онези преди нас, с онези около нас и тези, които ще останат и след нас.“ –  Арх. Александра Бабунска, „Get involved fall in love“


Фейсбук: Get involved fall in love 



Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин