Изложба „Офортите на Рембранд” в Пловдив - Пловдив, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Окт
25
Изложба „Офортите на Рембранд” в Пловдив
ДАТА: Oт 25 Октомври 2021 до 31 Октомври 2021 ЧАС: 11:00 МЯСТО:
Добави в календара
Изложба „Офортите на Рембранд” в Пловдив

От 25-и до 31-ви октомври 2021 г. в изложбеното пространство на Изкуствотеката на НБ „Иван Вазов” – Пловдив, фоайе ет. 2,  ще бъде показана изложбата „Офортите на Рембранд”. Тя е продукция на библиотеката. През 1880 г. в Париж от издателство “Quantin”  е издаден тритомникът „Офортите на Рембранд” в изключително бутиковия тираж от 500 броя.


На 13 март 1883 г. по настояване на тогавашния директор на Пловдивската народна библиотека Борис Дякович е закупен един брой от Лайпциг за 338 златни лева. Притежаваният от нашата библиотека екземпляр носи №351 и е единствен не само в България, но и на Балканите. Първият том е теоретично изследване на творчеството на Рембранд и описание на офортите, вариантите и обстоятелствата, около създаването им, а вторият и третият включват самите офорти. Много уважавани и изключително богати библиотеки по света не притежават изданието или съхраняват само част от него. Изложбата дава възможност за докосване до това изключително световно богатство.


„Офортите на Рембранд” е част от събитията, с които НБ „Иван Вазов” – Пловдив отбелязва 100-годишнината от създаването на отдел Специални сбирки през 2021 г. Тя ще може да бъде разглеждана при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.


 

Коментирай
Други събития
Дек
17
-
Дек
22
CHRISTMAS WRAP UP MARKET @Oborishte 5
Изкуство София, България
Добави в календара
Абонирайте се за нашия бюлетин