Изложба "Паметта на софийската шевица" - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Мар
22
Изложба "Паметта на софийската шевица"
ДАТА: Oт 22 Март 2018 до 30 Юни 2018 ЧАС: 17:30 МЯСТО:
Добави в календара
Изложба "Паметта на софийската шевица"

Регионален исторически музей - София представя изложбата "Паметта на софийската шевица". Откриването е на 22 март 2018 г. (четвъртък) в зала "Временни изложби" на Регионалния исторически музей – София (пл. "Бански" 1) от 17:30 ч.


"Паметта на софийската шевица" е изложба, занимаваща се с традициите, иновациите и дизайнерските експерименти в областта на везбарското приложно изкуство. Посвещава се на 90-годишнината от основаването на Регионалния исторически музей – София.


Временната експозиция представя традиционни софийски шевици, изработвани в селата около София. Впоследствие те се разпространяват като модели в целия регион. Става въпрос за шевици върху облекла (ризи) и аксесоари (чорапи, колани) или декоративни елементи за бита (покривки, тишлайфери, калъфки за възглавници).


Изяществото на шевицата прави впечатление на чужденците пътешественици из българските земи през XVI-XIX в. Съгласно традицията с различен тип шевици се украсяват например ръкавите на ризите за делник и празник. Изработването на такъв чифт отнема 2 месеца. Везбарките се трудят вечер, след като са приключили с ежедневните си задължения.


54874


Изложбата разглежда и периода на т. нар. "национален стил" – силно изразен в България между 20-те и 40-те год. на ХХ в. Тогава стари ръкави или колани се използват вторично за направата на покривки или за тапицирането на мебели. Изработват се и копия на оригинали, с което се прокламира "българският стил", а модните списания популяризират този стил.


54873


Отделна част от изложбата се занимава с изкуството на шевицата и неговите съвременни измерения. Представени са везбарки, които понастоящем събират информация за традиционната софийска шевица и спецификите й в отделните региони. Те проучват и препредават тази традиция.


54876


От друга страна са представени мултимедийно български дизайнери на облекла. Те интерпретират по свой начин формите, цветовете и символите на традиционната шевица и ги залагат в произведенията си. По този начин подчертават българската идентичност.


54877


"Паметта на софийската шевица" може да бъде видяна между 23 март – 30 юни 2018 г. в зала "Временни изложби" на Регионалния исторически музей – София. Изложбата има редица съпътстващи събития: лекции, беседи, презентации, творчески ателиета и ревю.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин