Изложба Път на младите - Пловдив, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Окт
25
Изложба Път на младите
ДАТА: Oт 25 Октомври 2017 до 28 Ноември 2017 ЧАС: 18:30 МЯСТО:
Добави в календара
Изложба Път на младите

Поредната шеста изложба от проекта "Път на младите" се открива на 25.10.2017 от 18.30 часа. Културен център "Бялата къща" за близо година беше дом за творчеството на над 30 млади автори. Талантливи фотографи и художници, с различен темперамент, търсения, прозрения, с различна стилистика, но обединени от една "тема" - младостта.


В последната за 2017 г. експозиция свои живописни творби представят Галина Христова, Гергана Балабанова и Ренета Павлова. Поли Велкова провокира публиката с колаж, а Иван Иванов категорично се заявява с метални пластики.


Всички млади художници имат възможност да покажат новите си творби в поредицата от изложби през 2018 година.


Галина Христова 


Родена е през 1989 г. Завършва СХУ „Цанко Лавренов“ в Пловдив, а по-късно специалност „Сценография“ в АМТИИ. Магистърската си степен получава в НХА, София.


Член е на Дружество на Пловдивските Художници от 2014 г.


Авторката участва в много групови изложби и пленери в страната - Пловдив, София, Бургас, Габрово, Боженци, както и в чужбина - Полша, САЩ/2016 - Междунaродно бианале „Артпроджект – Маями“ /представяне посредством мултимедия/.


Има и няколко самостоятелни изложби: през 2016  изложба-живопис „Грях, Страст, Време...“ – Галерия „България“ в София; Изложба-живопис „Между два свята“ – Пловдивски Културен Институт в Пловдив. През 2015  Изложба-живопис „Страст, Грях, Време...“ – Културен център „Радио Пловдив“. През 2014  Изложба-живопис „Душа, която търси“ – Арт-клуб „Жреци на Музите“ в София и Изложба-живопис „Пейзажи“ – хотел „Марица“ в Пловдив.


51982


Галина Христова е носителка на   Първа награда в конкурс за графика – Торун, Полша през 2008 г. и на Наградата на Община Габрово и Градска Художествена Галерия „Христо Цокев” от Дамска Изложба-живопис – Габрово, 2009 г.


Художничката определя картините си като „живопис с графичен почерк“, подход, чрез който обвързва един  реалистично загатнат образ с абстрактна среда.Така авторката призовава към тълкувание на разноликата човешка природа, опитвайки се да я „облече“ в знак или символ. Картините й са преразказ на личните аналитични усещания, съотнесени към общочовешките закони, въпроси за избора и последиците от него.


***


Гергана Балабанова


Родена е през 1994 г. Занимава се с рисуване от много малка. Вдъхновява я учителят й в школата по рисуване в Шумен Румен Михайлов. Завършва средното си образование  в Природоматематическа гимназия „Н.Попович“ в гр. Шумен, но продължава съвсем естествено да учи живопис в НХА, София.


Младата художничка участва в много конкурси и изложби в страната: първо място в регионален конкурс „Портрет на моя град Шумен“; първо място в регионален конкурс „Шумен през очите на децата“; участие в изложбата на конкурса „Творим изкуство“, организиран от Интеракт и Ротари клуб София и СБХ; участие в изложбата в галерия „Дега“ на ателие 52 към НХА; участие в конкурса и изложбата „Млад автор” на галерия „Аспект“, гр. Пловдив; участие в конкурса и изложбата „Живопис, скулптура, графика“, гр. Благоевград.


51987


Гергана Балабанова обича да експериментира с различни материали, да колажира парчета хартия, вестник или друга материя, която придава фактура. Наред с природата, която я вдъхновява със светлината и  безбройните  нюанси от цветове, основен персонаж в творбите на авторката са незабелижимите предмети от нашето ежедневие. Монохромни или ярки, те оживяват с настроенията и усещанията на хората край тях, и, от друга страна, влияят на тези състояния.


В „Бялата къща“ художничката показва последните си най-нови маслени платна.


***


Иван Иванов


Роден е в гр. Плевен през 1986г. В момента е студент в АМТИИ, специалност Педагогика на Обучението по Изобразително Изкуство. Занимава се със скулптура, живопис и пърформанс.


Участва в много общи изложби, проекти и фестивали: в сезонните и годишни изложби на дружеството на плевенските художници; в Пловдив – Арт студио „Слънца”, Изложба на АМТИИ в  ГХГ, в ДПХ – проект „Изкушение” и Младежка изложба „Изложба на втория етаж”, с група „Тъп – дъб“ в  „Културен институт Пловдив“; в София – Хладилен завод „AEON festival“ ; в Плевен, Копривщица и др.


Художникът има три самостоятелни изложби в Плевен – в „Къща на занаятите“, в хотел „Кайлъка“, в Медицински университет и една в Трявна.


51984


За Иван Иванов  изкуството е провокация, която може да „извади” емоциите. Оттук е и афинитетът му към пърформанса и скулптурата. Авторът се вълнува от следите, които времето оставя върху обектите, както върху даден материал /ерозията, корозията/, така и в природата, в градската среда. Авторът споделя, че в скулптурата обича да работи със светлината и пространството. Любими негови материали са камъкът, бронзът, отскоро и желязото. С тях се представя в 6-тото издание на изложбата „Път на младите”.


***


Поли Велкова


Родена e през 1989 годинаДокато учи  в средното училище по изкуствата в град Видин, профил иконопис,участва в редица изложби и конкурси на регионално и международно ниво.


Продължава обучението си в АМТИИ, Пловдив. Получава бакалавърска степен, специалност Педагогика на обучението по изобразително изкуство и магистърска, специалност Живопис при доц. Румен Жеков.


51983


Авторката работи в различни техники: живопис, графика, скулптура, акварел, рисува икони, но предпочитана си остава маслената живопис върху платно. С интерес експериментира в областта на колажа и абстрактните работи.


В „Бялата къща” Поли Велкова представя колажи, които са своеобразно продължение на проект FOSILI/съвместно с Никола Минчев/, който бе представен в пространството на EXAF. За младата авторка това са изровени моменти от настоящето – показани като застинал ход, оставен отпечатък или фосили. Това са следи, вдлъбнатини, дупки, но също и състояния, впечатления или други индикатори на жизнена дейност.


***


 Ренета Павлова


Родена е през 1994 г. в град Варна, където завършва Национално училище по изкуствата „Добри Христов“, специалност графика. Тук получава и сертификат за специални постижения в областта на изкуството от Ротари клуб, Евксинoград.


През същата година започва обучението си във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, специалност живопис и педагогика на обучението по изобразително изкуство.


През 2009 година печели първо място в Национален конкурс за учебна рисунка в София, а през 2010 година – трето място в същия конкурс. Получава сертификат Europass Mobility в Италия, където две седмици се обучава в областта на изящните и приложните изкуства.


51986


През последните три години участва в много общи изложби: „Есенен салон“ 2013 г., 2014 г. и 2015 г. град В.Търново; „Пролетен салон“ 2014 г., 2015 г. и 2016 г. град В.Търново; „Арт Розалиада“ 2015 г. и 2016 г. град В.Търново; сборна изложба на автори в галерия Арт Маркони 2015 г. и 2016г. град Варна; изложба-конкурс „Червеното пони“ град Пловдив 2014 г.


Има три самостоятелни изложби: „Любовта е с нас“ в галерия Дебют на изложбени зали „Рафаел Михайлов“, град В. Търново; „Докато...“ в галерия Арт Маркони град Варна; в Шуменски университет „Еп. К. Преславски“.


Авторката е организатор и на две изложби съвместно със скулптора Елин Георгиев – в Аксаково и Велико Търново.


Ренета Павлова споделя, че обича класическата живопис с модерно звучене. Стреми се и творбите й да са такива. Крайният абстракционизъм не е в приоритетите й като художник. Акварелът е любимата й техника, на която тя отделя много време и внимание.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин