Изложба Плаващите кейове през обектива на ... - Габрово, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Окт
12
Изложба Плаващите кейове през обектива на ...
ДАТА: Oт 12 Октомври 2017 до 12 Ноември 2017 ЧАС: 17:30 МЯСТО:
Добави в календара
Изложба Плаващите кейове през обектива на ...

В края на месец октомври в Музея „Дом на хумора и сатирата“ предстои откриването на изложба, посветена на житейския и творчески път на най-известния габровец – Христо Явашев.


Като част от съпътстващата програма, през месец август бе обявена отворена публична покана за представяне на любителски и професионални снимки, запечатали последния проект на Кристо и Жан-Клод „Плаващите кейове“. Организатори на инициативата са Община Габрово, Музеят „Дом на хумора и сатирата“ и Сдружението „Нашето ПО-ГОЛЯМО Габрово“.


Жури в състав Росина Пенчева, Пенчо Тихов и Илко Немцов разгледа стотиците изпратени за участие фотографии и избра най-добрите от тях. Фотосите ще бъдат разположени на крайречната алея „Аврам Гачев“ и ще останат на разположение на габровци и гости на града в продължение на месец.


Изложбата „Плаващите кейове през обектива на ...“ ще бъде открита на 12 октомври т.г. в 17.30 ч. Участващите автори са: Габриела Пашова, Цветанка Узунова, Калоян Илиев, Антония Колева, Руми Лафчиева, Александър Митев, Калоян Константинов, Иван Шумков, Николай Маринов, Диян Митев, Емил Маджаров, Ива Съйкова, Паоло Фасоли, Меглена Шкодрева, Теодора Шкодрева-Янева, Иван Господинов, Стефан Явашев, Яна Шушкова


„Плаващите кейове“ е последният реализиран проект на Кристо и Жан-Клод. Той представлява модулна плаваща система от 226 000 полиетиленови куба, покрити със 100 000 кв. м жълт текстил,разположена в езерото Изео, Италия. Инсталацията създава „пътеки по водата“, които свързват Сулцано, Монте Изола и острова Сан Паоло.


Кристо и Жан-Клод създават идеята за „Плаващите кейове“ през 1970 г. През 2013 г. Кристо избира езерото Изео като място за „Плаващите кейове“ и му посвещава следващите 22 месеца. Това е първият голям проект, който той предприема след смъртта на Жан-Клод.Физическата инсталация на кейовете е поета от българската фирма Deep Dive Systems. Екипът на Ина Димитрова и Росен Желязков осъществява най-трудната част от проекта, инсталирайки 220 котви с тежест 6 тона на дълбочина до 100 м. 


На 18 юни 2016 г. кейовете с цвят на шафран са отворени за публиката. Над 270 000 души посещават инсталацията само през първите пет дни. „Както всички наши проекти, „Плаващите кейове“ беше абсолютно свободен и отворен за публиката", споделя Кристо. „Нямаше билети, нямаше официални откривания, нямаше резервации и нямаше собственици. Плаващите кейове бяха продължение на улиците и принадлежаха на всички.“


На 3 юли 2016 г. инсталацията е затворена за публиката. Според данни на Общината посетителите са над 1,2 милиона или между 70 и 100 хиляди на ден. „Тези, които преживяха „Плаващите кейове“, се чувстваха все едно, че ходят по вода – или може би по гърба на кит“ споделя Кристо. „Светлината и водата променяха яркия жълт цвят на плата в нюанси на червено и златно през шестнадесетте дни.“

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин