Изложба "Ретроспектива" в Националната галерия - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Фев
16
Изложба "Ретроспектива" в Националната галерия
ДАТА: Oт 16 Февруари 2017 до 23 Април 2017 ЧАС: 18:00 МЯСТО:
Добави в календара
Изложба "Ретроспектива" в Националната галерия

НАЦИОНАЛНАТА ГАЛЕРИЯ
представя
ИВАН ГАЗДОВ
РЕТРОСПЕКТИВА


Иван Газдов гостува в залите на Националната галерия с над 100 произведения – плакати, графикатури, рисунки и метални пластики.


В продължение на повече от 40 години като професор в Художествената академия Иван Газдов формира аналитичния и творчески дух на младите плакатисти. В условията на тотално доминиращия възглед, че изкуството е главно и преди всичко „м.б./пл.” („маслени бои върху платно”), художникът показва, че графиката е великолепно истинско изкуство, облъхнато от свобода, дарба, живот и мисъл.


Подбраните авторски плакати с разнообразна тематика са създавани в продължение на 35 години. Сред тях са емблематични произведения от серията „Игра на силуети” - авторова запазена марка, наградени от международни конкурси, притежания на авторитетни световни музеи (Форни в Париж, Нойе Замлунг в Мюнхен, Музея на модерното изкуство в Тояма).


В изложбата са включени непоказвани до момента творби на проф. Газдов ГРАФИКАТУРА®, запазена артистична марка за Европа. Наименованието не е комбинация от графика и карикатура (както често се интерпретира), а означава „графично пътешествие – графика-тур” или както казва авторът в краткия си манифест от 1991 година: „Графикатурата концентрира възприятието. Все едно, че под обувката на туриста се намира целият негов маршрут. Това е особено естетическо пътешествие на място, с дъх на радост”. Зрителите ще могат да видят и таблото „101 мнения за Графикатурата” и уникалното интервю с 243 въпроса на Радой Ралин към Иван Газдов от 1989г.


Впечатляващата колекция от оригинални рисунки на художника са създадени в периода от 1954 до 1984 г. Това са най-съкровените авторови пориви от ранните му творчески години, изпълнени с разнообразни техники и с въодушевяваща жизненост. Рисунките не са излагани досега не по причина, че авторът е бил свенлив или е привърженик на „тайните чекмеджета” на Емили Дикенсън, а поради известната когнитивна естетическа обремененост на онези години. Голяма част от тази експозиция е осъществена с любезно предоставените работи от техни притежатели, почитатели на художника.


В експозицията са включени и серия пластики от неръждаема стомана, които показват необичайните възможности на обичайните версии в творчеството на проф. Газдов.


На откриването ще бъдат представени монографията и докторски труд на художника „Авторски плакат” и луксозното издание „GAZDOV DESIGN GRAPHICATURE”.


16 февруари – 23 април 2017
Откриване на 16 февруари (четвъртък) в 18.00 часа

Двореца, пл. „Княз Александър І“

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин