Изложба „СТОЛЪТ КАТО СИМВОЛ” в Троян - Троян, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Фев
12
Изложба „СТОЛЪТ КАТО СИМВОЛ” в Троян
ДАТА: Oт 12 Февруари 2019 до 12 Март 2019 ЧАС: 17:30 МЯСТО:
Добави в календара
Изложба „СТОЛЪТ КАТО СИМВОЛ” в Троян

На 12-и февруари 2019 г., от 17:30 часа в Галерия “Серякова къща” в Троян (ул.„Ангел Кънчев“ №6) се открива изложбата „СТОЛЪТ КАТО СИМВОЛ”, която ще представи влиянието на европейския дизайн и архитектура в следосвобожденска България.


Експозицията е посветена на 150-ата годишнина от обявяването на Троян за град и е част от изложбите състояли е през месец юни 2018 г. в град София  (в галерия "Средец" на Министерство на културата и галерия “Intro”). Новото в нея е, че ще бъде представено столарското изкуство в Троян - от занаятчийството до съвременната индустрия. 


Проектът проследява европейското влияние върху развитието на архитектурата и мебелното производство в България, и в частност в град Троян, в периода от Освобождението до края на Първата световна война, в контекста на един от неговите най-ярки образци – столът.


В каталог, посветен на експозицията, е отделено специално място на троянското столарско производство и неговото развитие в годините - от занаятчийството до съвременната индустрия.


61162


Представената колекция показва еволюцията на стола у нас, както и старинни предмети характерни за епохата. В паралел, темата е доразвита в творбите на значими, съвременни български и европейски артисти, пресъздаващи тяхното възприятие за заобикалящия ги свят чрез символиката на стола.


Изложбата ще бъде открита от изкуствоведката д-р Боряна Вълчанова с представянето на изискан, двуезичен придружаващ каталог. Текстовете в него са подготвени от нея, с любезното съдействие на директора на Музея на занаятите Елеонора Авджиева и финансовата подкрепа на фирмите производители на столове в Троян.


В изложбата участват избрани творби на художниците: Стефан Божков, Кольо Карамфилов, Вихрони Попнеделев, Димо Колибаров, Димитър Яранов, Ива Яранова, Димитър Димов, Красимир Добрев, Красимир Карабаджаков, Валентин Узунов, Румен Нисторов, Владимир Киров, Светла Кирова, Пламен Петров, Валери Чакалов, Атанас Атанасов, Лора Пармакова, Зоран Мише, Горан Тричковски, Мирослав Богданов, Валентин Щинков, Георги Цачев, Иван Хаджийски, Момчил Митев.


61160


Изложбата е инициирана от Община Троян, в партньорство с галерия „Серякова къща”, софийската галерия „INTRO” и Сдружение на дървопреработвателите и мебелопроизводителите „Троян-Мебел”.


***

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин