Изложба "София в зората на свободата" - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Мар
01
Изложба "София в зората на свободата"
ДАТА: Oт 01 Март 2017 до 31 Март 2017 ЧАС: 17:00 МЯСТО:
Добави в календара
Изложба "София в зората на свободата"

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – СОФИЯ ще отбележи 139 години от Освобождението на България с временната изложба "София в зората на свободата".


Официалното откриване е на 1 март 2017 г. от 17:00 ч. Експозицията "София в зората на свободата" се организира в чест на националния празник на България – 3 март. Тя показва художествени и веществени доказателства за нашата столица от времето непосредствено след Освобождението (1878 г.).


Условно изложбата може се раздели на две части. Първата съдържа картини от художествения фонд на Регионален исторически музей – София. Сред тях са прочутите произведения на Йозеф Обербауер, изобразяващи: църквата "Света София", Касапската чаршия, улицата със Сливнишкия хан, вече несъществуващата Часовникова кула на София и др.


Изложбата се допълва и с някои предмети. Те са изработени от майстори-занаятчии и са продавани на тогавашната Златарска чаршия в София.


Допълнително, в главната витрина на Регионален исторически музей – София във фоайето, са изложени самоварът и сабята на Панайот Хитов. Те са дар на българския революционер от руското командване за личния му принос в Руско-турската война (1877–1878 г.).


Изложбата може да бъде видяна в Регионален исторически музей- София до края на месец маарт 2017 г. 

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин