Изложба „Вода и цвете“, посветена на японската живопис и калиграфия - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Окт
02
Изложба „Вода и цвете“, посветена на японската живопис и калиграфия
ДАТА: Oт 02 Октомври 2019 до 20 Октомври 2019 ЧАС: 18:00 МЯСТО:
Добави в календара
Изложба „Вода и цвете“, посветена на японската живопис и калиграфия

Впечатляваща изложба „Вода и цвете“, посветена на японската живопис и калиграфия, ще гостува в София


Лекция и демонстрация по калиграфия ще са придружаващите дейности по време на събитието


Дните на японската култура продължават да изненадват българската публика, този път със седмицата на традиционни японска живопис и калиграфия. Впечатляващата изложба „Вода и цвете“ на известната авторка Йошико Ишикава ще гостува в София от 2 до 20 октомври.


Събитието ще се състой на бул. „Княгиня Мария Луиза“ 16 (Триъгълна кула на Регионален исторически музей на София). Официалното откриване ще е на 2 октомври от 18:00 ч., когато е и лекцията за авторката. От 18:30 ч. ще се проведе демонстрация по калиграфия от вече познатия на българската публика калиграф Кихачиро Нишиура.


66496


 


Входът в деня на откриването е с покани, а в останалите дни на изложбата – свободен.


Йошико Ишикава не веднъж е впечатлявала с елегантността и чувствеността, вплетени в творбите ѝ, които и до днес красят стените на катедралата „Св. Мария“ в Токио. Нейното богато творчество се откроява с финес, тънък усет за баланс в пространството и елегантен рисунък. Творенията ѝ са показвани на престижни изложения и самостоятелни изложби по цял свят и продължават да популяризират Япония. Дъщерята на художничката – Юмико Ишикава, част от борда на Бизнес асоциацията за Югоизточна Европа, и до днес активно съдейства за развитието на българо-японските отношения и опознаването на двете култури.


Експозицията „Вода и цвете“ ще представи традиционните японски флорални мотиви, съчетани по начин, който е нежен и изтънчен. Изложбата цели да запознае българската публика с техники, вплитащи философията в японската живопис.


Световно известният Кихачиро Нишиура, част от именитата фамилия Нишиура, оставила дълбока следа в керамиката и направила известна Япония в цял свят още през 19 век, ще представи експозиция от абстрактни произведения с тушова техника и калиграфия. Програмата по време на събитието на твореца ще включва и вълнуваща демонстрация на калиграфия.


Изложбата, съчетание от нежна класическа японска живопис от Йошико Ишикава в синхрон с абстрактните произведения на калиграфа Кихачиро Нишиура, ще пренесе духа на японската култура в България.


30-ите юбилейни Дни на японската култура в България се организират от Посолството на Япония в България и с подкрепата на Клуба „Приятели на Япония в Република България – Нихон Томоно Кай“.


Пълната програма за 30-тите юбилейни Дни на японската култура можете да прочетете в брошурата тук.


66497


За Дните на японската култура в България


Дните на японската култура се организират в Република България от Посолството на Япония от 1990 г. За тридесета поредна година българската публика има възможност да се докосне до древното и съвременното лице на богатата японска култура.


30-ите юбилейни Дни на японската култура през 2019 г. се осъществяват с любезната финансова подкрепа на Astellas, ЦКБ Сила, Mitsubishi Electric – ClimaCom, DJK Europe GmbH, FANUC, GEOTECHMIN, HONDA, JTI, JAPE, KWP, LB Bulgaricum, LEXUS, Mistubishi Corporation, MOTO-PFOHE, TOSHIBA, TOYOTA, UniCredit Bulbank, YAZAKI, YOKOGAWA-Bulgaria.


Повече информация за програмата на Дните на японската култура 2019 може да намерите тук.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин