Изложба „ЗА СЕБЕ СИ Кирилъ Шиваровъ“ - Варна, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Юли
14
Изложба „ЗА СЕБЕ СИ Кирилъ Шиваровъ“
ДАТА: Oт 14 Юли 2017 до 28 Юли 2017 ЧАС: 18:00 МЯСТО:
Добави в календара
Изложба „ЗА СЕБЕ СИ Кирилъ Шиваровъ“

Изложба „ЗА СЕБЕ СИ Кирилъ Шиваровъ“ – отворена врата към личния архив на скулптора


В Държавен архив – Варна на 14 юли от 18:00 часа се открива документалната изложба „ЗА СЕБЕ СИ Кирилъ Шиваровъ“. Нейни създатели, автори и куратори са АНДАРИ – Анатолий Радев и Дария Василева. Изложбата се показва в партньорство с Държавна агенция „Архиви“ и под патронажа на Министерство на културата по случай 130 години от рождението на големия български скулптор Кирил Шиваров (15.07.1887–26.03.1938), родом от Варна. Може да бъде посетена до 28 юли на ул. „Преслав“ 52.


В програмата на изложбата на 15 юли – рождения ден на скулптора, от 09:00 часа ще се проведе пешеходна обиколка „Наследството на Кирил Шиваров в архитектурата на Стара Варна“ с краеведа Християн Облаков. Сборно място е паметника на Кирил Шиваров в градинката пред Градска художествена галерия.


Изложбата съдържа тематична извадка от личния архив на Кирил Шиваров – неизвестни досега документи, портрети и фотографии, притежание на АНДАРИ, допълнена от фондовете на „Държавна агенция „Архиви“. Отпечатан е каталог.


По идея на авторите е създадено многожанрово преживяване, което показва образа на човека и скулптора Кирил Шиваров, разказващ „ЗА СЕБЕ СИ“ чрез значими моменти от своя живот и работа. За първи път в изложбеното пространство ще звучи мелодията на името Кирилъ Шиваровъ. Археометрирането на името чрез божествената азбука Глаголица е извършено от инж. Таньо Танев, Стара Загора. Музиката е дело на композитора Александър Карагьозов от София.


Изложбата е резултат от изследванията на АНДАРИ и е част от цялостната им дейност за отбелязване паметта на варненския скулптор и опазване на неговото художествено наследство от пластични и монументални творби в цялата страна. Кирил Шиваров е пионер в синтеза на скулптурна пластика и архитектура в България. Известни негови работи са фигурите на братя Евлоги и Христо Георгиеви пред Софийски университет, лъвската фигура на паметника на връх Шипка. Негово дело са украсата на БНБ, Съдебната палата, картуша на БАН в София. Неповторимия облик на Варна придават Фонтана на сирените, украсите на Икономическия университет, Драматичния театър и Аквариума, Аспаруховия воин, Мемориала на 8-ми Приморски полк и много други.


Документалната изложба „ЗА СЕБЕ СИ Кирилъ Шиваровъ“ е продължение на журналистическо изследване, започнало през 2012 г. и намерило отражение в многожанровата изложба “ArtExtreme 15” на АНДАРИ, вдъхновена и посветена на Шиваров, показана през 2015-2016 г. в Мадрид, София и Варна под патронажа на вицепрезидента М. Попова и през 2017 в Шабла.


По инициатива на АНДАРИ, на 29 декември 2015 г. община Варна постави бюст-паметник на скулптора в родния му град, дело на проф. д-р Пламен Братанов.


Изложбата се показва с подкрепата на Хеликс Прес, Оле Принт, Интерхотел Черно Море. Медийни партньори са БНТ, Ти си Варна, OFFNews.bg и Peika.bg.


ЗА АНДАРИ:


АНДАРИ - Анатолий Радев и Дария Василева са изследователи на образа и вътрешните преживявания в пространствени среди. Създават, изграждат и реализират съдържание, въплътено в многожанрови форми. Куратори на образно изкуство. Създатели на първия в страната Център за образна култура “ArtExtreme”, едноименна изложба и Школа за образно изкуство “ArtExtreme Concept”. Учредители на медийна секция към СЖБ „Подкрепа“ – член на Международната федерация на журналистите в Брюксел. Членове на Международната Академия по българознание, иновации и култура /МАБИК/ и на Сдружение Обединени Бизнес Клубове. АНДАРИ организират и провеждат „БЪЛГАРСКИ ИСТОРИЧЕСКИ ЧЕТЕНИЯ“. Участват в значими културни събития и обществени кампании, които допринасят за развитие и обогатяване културното наследство на България, правят достояние постиженията на Българската цивилизация в световната култура и наследство и спомагат за развитието на междукултурния обмен и диалог.


ЗА МЕЛОДИЯТА НА ИМЕТО „КИРИЛ ШИВАРОВ“:


инж. Таньо Танев археометрира чрез божествената азбука Глаголица името Кирилъ Шиваровъ и създава неговата мелодия за документалната изложба „ЗА СЕБЕ СИ Кирилъ Шиваровъ“.


Инженер-изследовател, технолог, конструктор на машини, съоръжения и прибори за космически изследвания и автор на уникални космически технологии. Дългогодишен сътрудник на Института за космически изследвания и технологии на БАН, член на СУБ. Изследовател на Древната история и писмености. Извършва археометрични изследвания и анализи. Автор, заедно с Ангел Манев на множество публикации в областта на интердисциплинарните изследвания на археологически обекти, календарна хронология, археометриране и разчитане на древни писмености и символи. Създатели на Български циклов календар на Танев–Манев.


ЗА МУЗИКАТА НА ИЗЛОЖБАТА:


Александър Карагьозов /Aevaluss/ композира музиката за документалната изложбата „ЗА СЕБЕ СИ Кирилъ Шиваровъ“ въз основа на археометрирана мелодия на името Кирилъ Шиваровъ.


Композитор и диригент, обучен в класическа и модерна композиция. Автор на музиката на игрални и анимационни филми, театрални представления и множество съвместни проекти. Артистичен асистент и координатор на Концептуалния Културен Проект „Музикална Лаборатория за Човека“ и „GENESIS ORCHESTRA“ на Фондация „Йордан Камджалов“.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин