Изложба "Заедно да съхраним историческата памет" - Велико Търново, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Ное
01
Изложба "Заедно да съхраним историческата памет"
ДАТА: Oт 01 Ноември 2019 до 30 Ноември 2019 ЧАС: 11:00 МЯСТО:
Добави в календара
Изложба "Заедно да съхраним историческата памет"

В Деня на народните будители Регионален исторически музей-Велико Търново ще представи в изложба даренията, получени през 2019 т.


Експозицията „Заедно да съхраним историческата памет“ ще бъде открита на 1 ноември от 11:00 часа в музей „Възраждане и Учредително събрание“. Тя включва етнографски материали, документи, писма, книги и редица ценни вещи.


С изложбата музеят по традиция благодари на своите дарители и им връчва тържествено дарителски свидетелства и карти за безплатно посещение на музейните обекти в рамките на една година.


Над 200 експоната от 55 дарители са постъпили в музейните фондове през годината. Сред тях най-многобройни са етнографските материали  - различни  предмети и пособия от бита, тъкани и др. Сред постъпленията има и вещи от времето на социализма, включително и абитуриентска рокля от 1981 г.


67034


Едва на шест години е най-младият дарител на музея. Това е Ралица Пенчева, която е предоставила вотив - оброчна фигурка, изобразяваща човек или част от него, давана на църквата в знак на молитва и надежда за изцеление на човек или крайник. Дарената метална пластина е семейна молитва за рожба-момиче, много популярна в периода от Освобождението до 1944 г.


В изложбата „Заедно да съхраним историческата памет“ са включени купи и медали на световния шампион по щанги Румен Русев, спечелени от национални, европейски и световни шампионати от 1970 до 1975 година. Отличията на великотърновския спортист бяха откупени и предоставени на музей от анонимен дарител.


Акценти в експозицията са документи и снимки от архивите на стари търновски фамилии, както и вещи и ценности, принадлежали на бивши кметове на старата столица. Сред тях са мраморната мастилница и попивателна на Димитър Раев, кмет на Търново в периода 1923-111928 г., книжки с авторски стихове от наследилия го на поста до 1932 г. Владимир Даскалов, и кама, копие на камата на Левски, подарена от ВВОУ „Васил Левски“ на инж. Емануил Серафимов, управлявал болярския град от 1990 до 1991 г. 


Куратор на изложбата,, която ще продължи месец, е Боряна Боянкинска, уредник отдел "Фондове и научен архив".


Имената на дарителите ще бъдат публикувани в сайта на Регионален исторически музей-Велико Търново  https://museumvt.com/bg/.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин