Изложба на Алън Флеминг в галерия Сезони - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Май
02
Изложба на Алън Флеминг в галерия Сезони
ДАТА: Oт 02 Май 2017 до 15 Май 2017 МЯСТО:
Добави в календара
Изложба на Алън Флеминг в галерия Сезони

Иронията и чист хумор са в основата на произведенията на Алън Флеминг, които черпят вдъхновение от съвременния модерен живот. Флеминг е британец, който живее и работи в Лондон, талантът му обхваща детайлни и реалистични портрети, графики, живописни платна и илюстрации с намигване към зрителя. Произведенията, които ще покаже в галерия „Сезони“ са представителни за творчеството му, чиято цел е да създаде нещо красиво, но все пак провокиращо рамисъл. Те носят универсалната идея за човешката идентичност и хармонията с природата.


Алън Флеминг „тайно“ скицира по-голямата част от портретите си навън, улавяйки това, което той самия описва като "несъзнателната откровеност портрета". Създавайки уникален обрат в жанра, художникът често рисува моделите си в гръб, изобразявайки характерни, но рядко наблюдавани черти на въпросния човек. За автора обърнатите глави са концептуален подход, който предава нов поглед към изолацията и разпада на обществото в града. Ние обръщаме гръб на хората. Много често те просто се изправят и си тръгват по средата на портрета. Преди да можем изобщо да ги опознаем те си тръгват.


Макар да е британец Алън Флеминг посвещава част от творчеството си на България, в експозицията може да бъде видян и детайлен портрет на Валери Петров, част от серията портрети „Изчезнали хора и животни“ в опит да се увековечи смисъла на живота. Поставяйки модела на фона на древен гоблен, който го увековечава или сред звездите, вечността на вселената - магичните изображения на хора и животни дело на Флеминг продължават да живеят завинаги в съзнанието на зрителя.


Не на последно място трябва да споменем и духовитите илюстрации и живописни творби, посветени на глобалните символи на културата ни - „Крава“ заигравка с известния герой на Уолт Дисни в момента на реализацията му - той се е превърнал в „дойна крава“ за корпорацията. „Маймуна & банан“, показваща как човекът в днешното общество никога не може да получи това, което иска - маймуната и банана са завинаги разделени, всеки в своето платно или разбития „Стол“ пренареден след епизод на гняв и унищожение, опит да се потърси ред в разбития личен свят.


Макар разнообразни на пръв поглед всички произведения в изложбата в галерия „Сезони“ са обединени от общата тема за човека в съвременния свят и общество, връзката с природата и красотата емблематични за творчеството на Алън Флеминг.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин