Изложба на Васил Симитчиев в Квадрат 500 - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Ное
04
Изложба на Васил Симитчиев в Квадрат 500
ДАТА: Oт 04 Ноември 2021 до 23 Януари 2022 ЧАС: 10:00 МЯСТО:
Добави в календара
Изложба на Васил Симитчиев в Квадрат 500

С изложбата в националната галерияКвадрат 500(ул. „19-ти февруари №1) – селекцияотзнаковипроизведения и новипроекти, ВасилСимитчиевсезавръща с цялатамощнасвоитеартистичниоткрития, с резултатитеотсвоядълъгпът в съвременнатакултура. Кураторнапроекта е ИвоМилев. Изложбата ще може да бъде видяна от 4-ти ноември до 23-ти януари 2022 г.


ПовременареставрациятанамавзолеянаГеоргиДимитров в средатана 1970 г. намладияскулпторВасилСимитчиев е възложенодасъздадебронзовитевенциоколосаркофага. Наградатазатази престижнапоръчка е международенпаспорт, с койтохудожникътуспяваданапуснестраната, дастане невъзвращенец” и дасеустанови в Швеция. Освободенотдиктатанаполитическия и артистичнияконформизъм, сераждаединотпървитезреликонцептуалнихудожници у нас”, пишезанегоизтъкнатиятшведскихудожественкритикДанЙонсон.


Мащабните проекти, реализирани в Швеция, стоят винаги в центъра на някаква конфликтна зона. Това е една от причините някои от идеите да останат само върху белия лист. Така например, в разгара на Студената война Симитчиев предлага част от паважа на Червения площад в Москва да бъде разменен с трева от моравата пред Белия дом. Идея, която, разбира се, остава нереализирана, сблъсквайки се с непреодолима политическа воля. Или проектът за „свързване” на Дания с Швеция чрез музикално произведение, чиято партитура е създадена по неравностите на морското дъно в протока Йоресунд. Години по-късно двете страни са вече свързани чрез бруталната сила на бетона и желязото в най-дългия мост в Европа. Или консервацията” на мавзолея в София, сблъскала се с нетърпимостта към миналото… Или старателно подготвеният и добре изчислен проектза преместване на водната маса на едно шведско езеро в двора на кралския дворец в Стокхолм


Васил Симитчиев е концептуален художник в най-пълния смисъл на думата. Идеите са суровината на неговото изкуство и както сам казва - веднъж осъществени, те губят половината от своята сила. Някои от най-ранните му, но най-издържани експерименти са в тази посока –проектите за водни басейни, осъществени на различни места в края на 70-те. Двата най-големи са направени за Музея на модерното изкуство  в Стокхолм и за един от градските паркове в Малмьо.


Работата, която му носи световно признание, е безспорно „Стъкленияткей в Малмьо (1985 г.) Шесттекв. км настариякейнапристанищетосапокрити с тоновестъклениплоскости, а артистътдирижирагрохотаоттрошенетоимподтежесттанакамионите, минаващивърхутях. И тук в основата е конфликтът, сблъсъкътнакамък и стъкло, натежко, плътно, твърдо с тънко, прозрачно, крехко и чупливо. Това е грандиозенвизуален и звуковспектакъл, с мащабниидейни и естетическивнушения, в реалнасъпоставимост с най-значимотооттозиродизкуство в световенплан.


УтвърждаванетонаСимитчиевкатоединотнай-силнитесъвременниконцептуалниартисти в Швеция е причинадабъдепоканензапрофесор в Университетазаизкуство, занаяти и дизайнв Стокхолм, къдетоводикатедратапомонументалнаскулптура.Тойосновава и ръководиСвободнатаакадемиязаексперименталноизкуство, разработвановаторскапрограмазанамесанаизкуството в социалнатасреда, осъществявасъсстудентимножествоскулптурниинсталации, акции, пърформанси и концептуалнипроекти в общественотопространство.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин