Изложба на експонати от музея в Провадия в Парк-музей „Владислав Варненчик“ - Варна, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Апр
11
Изложба на експонати от музея в Провадия в Парк-музей „Владислав Варненчик“
ДАТА: Oт 11 Април 2017 до 08 Май 2017 МЯСТО:
Добави в календара
Изложба на експонати от музея в Провадия в Парк-музей „Владислав Варненчик“

Парк-музей „Владислав Варненчик“ предлага на посетителите си да опознаят живота през Късното Средновековие не само такъв, какъвто е бил в пределите на някогашна Варна, но и в съседни на морския град селища. В залата, в която обикновено са изложени експонати, посветени на живота на Петър Димков, на 7 април беше открита нова изложба. Тя е вдъхновена от въстанието срещу Муса отпреди 605 год. и участието на жителите от крепостта Овеч в него. Обитателите на средновековна Провадия се намесват в междуособните войни в Османската държава, протекли в нач. XV век. Те се бият на страната на двама от братята, наследници на султан Баязид.


Новата експозиция е озаглавена „605 години от въстанието срещу Муса. Овеч през XIV-XV век“. Тя беше открита официално от директора на варненския музей - поделение на НВИМ. Марин Костов, който отскоро оглавява музейната институция, каза пред посетителите, че периодът към който се числят изложените инвентарни единици, е все още слабо изучен и поставя много въпроси пред изследващите го. Затова и една подобна изложба допринася за опознаването на живота през епохата на Късното Средновековие по нашите земи.


Сред изложените находки от фонда на музея в Провадия са късносредновековно въоръжение, подшлемник от метални халки, както и предмети от бита. Любопитна за посетителите на музея във Варна се оказа една солница с четириъгълна форма, която предизвика дебат за предназначението ѝ. Сред предметите във витрините, подредени в парк-музей „Владислав Варненчик“ са още женски накити от цветно стъкло, лули от глина, костени игли, прешлени за вретено. В показаната колекция присъстват още монети на български и османски владетели, използвани в обръщение в Овеч. Демонстрирани са и рибарски принадлежности. Част от изложбата са и процесиен кръст, фрагмент от фигура на грифон, като общо експонатите са над 100.


„605 години от въстанието срещу Муса. Овеч през XIV-XV век“ може да бъде видяна до 8 май в Парк-музей „Владислав Варненчик“. От 1 април до 31 октомври музеят е с лятно работно време и е отворен за посетители от 09.30 до 17.30 часа. Почивен ден – понеделник. Входът за възрастни е 5 лв, а за ученици, студенти и пенсионери и хора с увреждания - 2 лв.


Автор: Мая Джамбазова  

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин