Изложба на южнославянски художници в Националната галерия - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Яну
26
Изложба на южнославянски художници в Националната галерия
ДАТА: Oт 26 Януари 2017 до 26 Март 2017 ЧАС: 18:00 МЯСТО:
Добави в календара
Изложба на южнославянски художници в Националната галерия

ЮЖНОСЛАВЯНСКИ ХУДОЖНИЦИ
В КОЛЕКЦИЯТА НА НАЦИОНАЛНАТА ГАЛЕРИЯ
26 януари - 26 март 2017


Националната галерия представя за първи път цялата си колекция от 26 произведения на автори от Хърватия, Сърбия и Словения, участвали преди 110 години в софийската изложба на Съюза на южнославянските художници “Лада“ .


През 1906 година в София се събират новаторите и класиците на четири обновяващите се балкански култури – българската, хърватската, сръбската и словенската. От хърватска страна заслужава да се споменат Иван Мещрович, наричан „славянския Микеланджело”, реалистите пейзажисти Целестин Медович и Клеменс Црънчич, както и Отон Ивекович, чиято палитра се доближава до цветовите начини на работа при импресионистите.


Рихард Якопич, Иван Грохар и Матей Стърнен са членове на словенското импресионистично дружество „Сава”, създадено през 1902. Сръбската група се предвожда от големия реалист Джордже Кръстич и представетели на по-младите поколения като Марко Мурат, Бета и Ристо Вуканович, Джордже Йованович.


„Ние видяхме много посетители да се смеят... С такъв смях и французката публика посрещна първите пейзажи на импресионистите.” Този интересен цитат от статия на големия историк и дипломат Симеон Радев разкрива най-първата среща на родната ни публика с картини, третирани в духа на тогавашните модерни стилове.


Създаденият през 1904 Съюз на южнославянските художници „Лада” играе изключително значима мисия в изграждането на културните ценности на споменатите балкански народи, променя съдбата на балканското пластично изкуство, противопоставя се на редица тесногръди тенденции и без съмнение написва една от най-достойните глави в историята на европейското културно взаимодействие, подпомагане и духовна толерантност за целия ХХ век. 


Откриване на 26 януари (четвъртък) от 18.00 часа
Квадрат 500, зала 19
пл. „Св. Александър Невски“


45543


45542


45541

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин