Изложба живопис "Мислена линия" - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Сеп
30
Изложба живопис "Мислена линия"
ДАТА: Oт 30 Септември 2017 до 14 Октомври 2017 ЧАС: 16:00 МЯСТО:
Добави в календара
Изложба живопис "Мислена линия"

Самостоятелна изложба живопис на Милена МАТЕВА  „МИСЛЕНА ЛИНИЯ“          


В края на 80-те и началото на 90-те години Милена Матева  е сред характерните и забележителни съвременни български художници. Зашеметяващо цветни или почти монохромни, платната й вълнуваха с чистотата, атавизма и деликатната носталгия по отминаващото.


Самостоятелната изложба на Милена Матева в тогавашната галерия Макта, в началото на 90-години, беше събитие в културния живот на София и оказа силно влияние върху част от най-младите в живописта.


Историческите промени в България от същия период са известни с дълбоките размествания, които предизвикаха в живота ни. По силата на тези размествания Милена Матева, както и много други талантливи хора, напуснаха България за да се установи в Испания.


Днес, повече от 20 години по-късно, Милена Матева е готова отново да покаже своите последни произведения пред българската публика. Цикълът от 26 произведения върху хартия в техниката на монотипията е категорично различен от всичко, което ни е известно за творчеството на Милена Матева. Като че ли годините, в които не сме могли да следим нейното творчество сега ни предлагат резултата от изкристализирането, синтезирането на творческите й идеи и похвати.


Пред нас е кристалът – 26 пейзажа. Изчистени, сведени до знак и усещане, те спират дъха. В рисунката нищо не може да бъде отнето или добавено.


51202


“Изложбата “Мислена линия“ е част от търсенето ми на нови теми и изразни средства през последните години”, разказва Милена Матева. “Техниката е монотипия, материалите са хартия и мастила. Въпреки че има известно сходство с графиката заради материалите и използването на отпечатък, всъщност става дума за живопис. Крайният резултат е уникален и не може да се тиражира. Процесът е много емоционален и изисква голяма доза решителност. Центрирала съм вниманието си върху естетиката на формата, която определено е изчистена и минималистична.”


А ето какво мислят и другите за творчеството й. По-долу са мислите на приятел и ценител на изкуството на Милена Матева, без чиято огромна  помощ, тази изложба нямаше да се състои:


„С „Мислена линия“ Милена Матева, живееща от двайсет години в Испания, се връща на българската артсцена почти неузнаваема. Почитателите й помнят ведрата полусериозност на платната, в които с фини контури изпъкваха рицари или слонове, напомнящи мравояди, а древни мотиви и съвременност се преплитаха в игра. Сега закачливостта и стилизацията е изчезнала от работите, но светът в тях е станал още по-привлекателен със своята енигматична недоизказаност. Зрителите сякаш придърпани в него, за да го досътворят.


51201


Милена Матева взема парче живот и отнема първо случайното, а после несъщественото. Остават само онези линии и силуети, без които няма да се разбере уловеното. Изображението, плуващо в бяло поле, е лаконично и дълбоко като мъдрост, но без следа от строгост. В есенно-зимните пейзажи сякаш няма студ; в уединението – на музиканта или на момичето с жълта рокля – няма униние; цветовете не крещят. И природата, и човекът са одухотворени от някаква завладяваща мисъл и може би затова всяка картина е едновременно фрагмент и вселена.“


Милена Матева е родена 1962 год. в Габрово. Завършва Училището за приложни изкуства в Трявна, а после и специалност живопис във Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий“. Самостоятелни изложби е имала В Габрово, Русе, Боженци, Варна, София, Малага, Мадрид. Живее и работи в Мадрид.


Тази изложба на галерия АСТРИ  е в контекста  на  „Европа в една софийска улица“- празник на изкуствата и галериите на ул. „Цар Самуил“, който ще бъде на 30 септември, събота 11.00- 19.00 часа и се организира от фондация „Въпреки“.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин