Изложба живопис „Ценности” на Светлин Русев и ученици - Троян, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Сеп
05
Изложба живопис „Ценности” на Светлин Русев и ученици
ДАТА: Oт 05 Септември 2019 до 05 Октомври 2019 ЧАС: 18:00 МЯСТО:
Добави в календара
Изложба живопис „Ценности” на Светлин Русев и ученици

На 5. септември в залите на втория етаж на галерия „Серякова къща” в Троян се открива изложба живопис на акад. Светлин Русев и ученици, озаглавена е „Ценности”.


Колекцията, която ще бъде представена, включва общо 33 специално подбрани творби на именития майстор, както и на няколко негови ученици, вече утвърдени автори – Милко Божков, Стилиян Атанасов, Иван Велчев-Йово, Валентин Колев, проф. Атанас Атанасов.


Изложбата се реализира по идея на кмета на Троян Донка Михайлова и троянци и гостите на града ни ще могат да я видят до 5. октомври.


Кой е Светлин Русев (1933-2018 г.)


Роден в с. Върбица, Плевенско. През 1959 г. завършва живопис при Дечко Узунов в Националната художествена академия. Председател на Съюза на българските художници (СБХ) от 1973 г. до 1985 г., после директор на Националната художествена галерия. Действащ член е на БАН от 2003 г. Носител на множество наши и чужди награди. Един от най-известните и ценени български художници от втората половина на 20. век, сред водещите фигури в българската култура в последните няколко десетилетия. Негови творби са изложени в Националната художествена галерия в София и в много художествени галерии и частни колекции в България и по света. Известен е и с изключително богатата си колекция на стари български автори, за която се разгоряха спорове след смъртта му.


Всички картини в изложбата „Ценности“ в троянската галерия са собственост на колекционера Васил Антонов, близък приятел на художника, с когото го свързва и съвместна работа по организиране на пленери и изложби. Депутат от Плевенския избирателен район, зам.-председател на парламентарната Комисия по вероизповеданията и правата на човека, бизнесмен, председател на Българската федерация по шахмат и голям ценител на изобразителното изкуство, щедър спонсор на културата и спорта и редовен посетител на галерия „Серякова къща“ в Троян.


През месец септември в галерия "Серякова къща" ще представим следните събития:



05.09.2019 г., 18:00 часа - изложба живопис "Ценности" на Светлин Русев и ученици (Етаж 2) 

11.09.2019 г., 18:00 часа - юбилейна изложба "Жената в картините" на Елена Понева (Етаж 1)

19.09.2019 г., 17:30 часа - представяне на новата "Книга на разкаянията" на проф. Цочо Бояджиев


Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин