Изложбата “ДИМ. Истории за тютюна“ в СКЛАД - Пловдив, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Яну
11
Изложбата “ДИМ. Истории за тютюна“ в СКЛАД
ДАТА: Oт 11 Януари 2019 до 30 Март 2019 МЯСТО:
Добави в календара
Изложбата “ДИМ. Истории за тютюна“ в СКЛАД

В навечерието на откриването на Европейската столица на културата, изложбата, с която „Пловдив 2019“ дава старт на важната година, вече зае мястото си в един от емблематичните складове в Тютюневия град.


"ДИМ. Истории за тютюна” е експозиция, която разказва за Пловдив и България през историята на тютюна. Тя обхваща последните близо 150 години, тръгвайки от никотиновите следи в Османската империя, през Първото пловдивско изложение, модернизацията на обществото, войните и следващите ги бежанци, работническите бунтове, диктатурите на XX в., външната политика на България, икономически възходи и крахове.


Миризмата на тютюн се завърна в складовете, заедно с множеството експонати и текстове, събрани от екипа. Изложбата се разполага в четири зали на общо 2000 кв.м., на двата етажа от сградата, където фондацията премести ядрото на големия европейски проект.


ДИМ. Истории за тютюна” ще бъде открита на 11 януари, петък, от 18.00 часа и ще може да бъде разгледана до 30 март. На откриването ще присъстват близо 889 представители на семейството на европейските столици на културата, както и 30 кореспонденти на международни медии. С изложбата „Пловдив 2019“ посреща първите си гости.


Тютюневите истории са разказани с много образи, живи и въздействащи. За това помагат включените материали от над 20 институции от цялата страна, които представят ценни предмети, архивни видео материали, десетки фотографии и документи, както и блестящи произведения на изкуството, собственост от Градска галерия - Пловдив. Сред тях са творби на Георги Божилов - Слона, Христо Стефанов и др. Специално място в експозицията заемат работите на специално поканените съвременни художници Стефан Николаев, Алла Георгиева, но и представянето на писателя Георги Господинов с режисираната от Явор Гърдев радио пиеса “D.J.”, всички интерпретиращи тютюневата тема, в контекста на идеите за свободата и ограниченията, на изкуството и любовта. В изложбата ще бъде показана и една уникална частна цигарена колекция, тази на Димитър Георгиев.


Екипът включва куратора Весела Ножарова, авторите на историческото проучване и текстове: доц. д-р Михаил Груев, гл.ас.д-р. Борис Стоянов, д-р Станислава Груева, автора на визуална среда д-р Димитър Воденичаров; дизайнера Калина Димитрова и мултимедия Калин Серапионов.


***

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин