Камерна изложба „Стенописите от Трапезица през погледа на художника Васил Димов (1878 -1941)” - Велико Търново, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Юли
10
Камерна изложба „Стенописите от Трапезица през погледа на художника Васил Димов (1878 -1941)”
ДАТА: Oт 10 Юли 2019 до 30 Октомври 2019 МЯСТО:
Добави в календара
Камерна изложба „Стенописите от Трапезица през погледа на художника Васил Димов (1878 -1941)”

В Изложбени зали „Рафаел Михайлов” във Велико Търново на 10 юли се открива камерна изложба под надслов „Стенописите от Трапезица през погледа на художника Васил Димов (1878 -1941)”.


Тя включва 7 големи маслени копия на стенописи от църквите на Трапезица, които художникът изработва през 1903-1904 г., непосредствено след приключване на разкопките на хълма през 1900 г. Освен тях ще са показани и серия акварелни рисунки и ескизи, свързани с художествената украса на разкопаните по това време 14 църкви.


Копията, рисувани от художника Васил Димов, имат много по-съществено значение от обикновена художествена документация, тъй като за голяма част от стенописите, открити в началото на ХХ в. на Трапезица, а и за някои стенописни композиции от църквата „Св. Ап. Петър и Павел”, те остават единствената надеждна информация.


64585


 


Изложбата, която ще е експонирана до 30 октомври, се организира от Регионалния исторически музей със съдействието на Община Велико Търново, а всички оригинални материали са любезно предоставени от фонда на Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките.


Само при откриване на изложбата на 10 юли ще могат да се видят и ценните находки, открити при археологическите проучвания на крепостта Трапезица през миналото лято от проф. Константин Дочев и доц. Деян Робовянов.


За първи път пред широката публика в старата столица ще бъдат показани сребърни и златни обеци и наушници, част от реликварий във вид на човешка фигура с позлата и емайл, позлатен медальон с орлица, хранеща пилето си и други находки. 


64586


Специално място във временната експозиция ще е отделено на  придобилия световна популярност златен кръст с частица от Христовото разпятие. Реликвата бе намерена от проф. Тотев в хоросанова камера зад олтарния стълб в новооткритата Църква №23. Уникалният  кръст–енколпион  тежи 75 г, датира се към втората половина на XII век и е ювелирна византийска изработка. 


Предстои ценните находки да бъдат експонирани в посетителския център на Архитектурно-музеен резерват „Трапезица“. 

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин