Камерният концерт "Пролет през есента" с усещането за радост и любов - Стара Загора, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Ное
20
Камерният концерт "Пролет през есента" с усещането за радост и любов
ДАТА: 20 Ноември 2021 ЧАС: 19:00 МЯСТО:
Добави в календара
Камерният концерт "Пролет през есента" с усещането за радост и любов

На 20 ноември, събота, от 19:00 часа на сцената на Старозагорската опера ще бъде представен петият за тази година камерен концерт от цикъла „Музика без граници”.


Сопраното Емилия Иванова, пианистката Мануела Манолова и кларнетистът Фернандо Фернандес избират заглавието „Пролет през есента” и се спират на песни и пиеси, които да бъдат тематично обединени от темата за любовта и пролетта. Сюжетът на концерта ще бъде допълнен със стихове, които ще изпълни актрисата Биляна Райнова. В програмата са включени песенни цикли за глас, кларинет и пиано от Франц Шуберт, Луи Шпор, Ян Каливода. На финала ще прозвучи Концертната фантазия по мотиви от операта "Риголето" на Джузепе Верди.


Сопраното Емилия Иванова неведнъж е демонстрирала своята изящна интерпретация на творби от различни стилове и епохи. Първата й среща с песенното творчество на немските композитори е провокирана по време на нейната специализация в експерименталната оперна студия в Сполето, Италия, където прави записи с песни от немски автори и предимно на песни от Шуберт с подобна тематика. Певицата не крие своите пристрастия към камерната музика:  „Много харесвам камерна музика. Хората не трябва да я подценяват, не е лесна за изпълнение, многобагрена е, много е поетична, пренася те в друго измерение – на това, за което се пее. Наистина много обогатява, защото все пак има доста голяма разлика между оперните и камерните изпълнения, в случая на немска музика. За много неща трябва да се мисли едновременно. Освен това камерната музика е натрупване на опит да можеш да се превъплъщаваш, да попадаш в различен свят. Опитваш в себе си доколко може да се превъплътиш даже в човек, с когото нямаш абсолютно нищо общо, примерно казано. Колкото по-разнообразно е нашето „меню“, толкова по-богат опит имаме като певци, защото ако винаги се представяме с едни и същи роли, няма да има развитие при нас. За да бъдеш верен на стила на камерната творба, която представяш са необходими комплексни качества: опит, със сигурност. Езикът, на който се изпълнява съответната творба трябва да се владее малко или повече. Талант...много неща са. Най-вече доста работа, много пеене, много мисъл…


В концерта „Пролет през есента” участва /освен пианото/ и кларинет. Това, което ще чуят зрителите е нещо по-различно. Не мисля че досега е правено нещо такова. Ще се насладят на една прекрасна пролетна слънчева и радостна музика в края на есента, преди зимата. Тя ще пренесе зрителя в друг свят, ще му даде глътка въздух, ще му достави удоволствие в тези трудни времена. Всички имаме нужда от това.”


Във връзка със заповед No РД-01-733 от 27.08.2021г. на министъра на здравеопазването в салона на Държавна опера-Стара Загора зрителите влизат: след представяне на зелен сертификат или отрицателен резултат от проведен до 72 часа PCR за COVID-19 или бърз антигенен тест до 48 часа преди влизане в обекта.


Държавна опера-Стара Загора е одобрена и сертифицирана като БЕЗОПАСНА СРЕДА от Центъра за изпитване и европейска сертификация /ЦИЕС/


При провеждането на концерта ще бъдат спазени всички противоепидемични мерки!


Предварителна продажба на билети:


БИЛЕТЕН ЦЕНТЪР СТАРА ЗАГОРА: Сграда Опера (Южен вход), бул. „Митрополит Методий Кусев“ № 30


тел.: 042 622 431, 0885 509 829, 0887 444 360


понеделник – петък: 8:00 – 20:00 ч.


събота – неделя: 10:00 – 18:00 ч.


БИЛЕТНА КАСА ХАСКОВО: ул. „Веслец“ №1


тел.: 0888 63 58 84


БИЛЕТИ СЛИВЕН: тел.: 0898 23 09 88

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин