Карикатурен десант открива сезона в Дома на хумора и сатирата - Габрово, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Окт
01
Карикатурен десант открива сезона в Дома на хумора и сатирата
ДАТА: Oт 01 Октомври 2015 до 30 Декември 2015 ЧАС: 17:30 МЯСТО:
Добави в календара
Карикатурен  десант открива сезона в Дома на хумора и сатирата

По традиция и тази есен Музеят „Дом на хумора и сатирата“ ще предложи на габровци и гости на града интересна среща с хумористичното изкуство.


„Карикатурен десант“ е събитието, с което Веселата къща ще открие сезона в компанията на творци, съмишленици, почитатели на хумора и официални гости. Военният термин не е избран случайно – залите на Музея ще бъдат окупирани от стотици карикатури, сатирични рисунки и шаржове, пристигащи от близки и далечни страни. Нашествието на творбите към столицата на хумора е в отговор на поканата към партньори на Дома на хумора да гостуват с подбрани колекции от своите фондове и ателиета – 6 мащабни изложби с над 500 карикатури от 62 автори от десетки държави вече завладяват голяма част от музейната територия.    


Габровци ще имат привилегията веднага след софиянци да се насладят на една забележителна селекция творби от 40-та Национална изложба на карикатурата – София 2015. Тази година в традиционния преглед на най-високите постижения на съвременната българска карикатура участват 50 художници, в чиито творби се отразяват проблемите на днешното общество. Политическата сатира и шаржовете на популярни личности са широко застъпени, така както и актуалните теми за  бежанската криза, съдебните и образователните реформи, битовите престъпления, безотговорното шофиране, спортните неудачи и мн. др. Гостуващата в Габрово колекция съдържа 145 творби на 23 изявени български карикатуристи и ще бъде представена от Любомир Михайлов – председател на секция „Карикатура“ към СБХ.


Лауреат на Специалната награда на Музея „Дом на хумора и сатирата” от тазгодишната 40-а Национална изложба на карикатурата е Йовчо Савов. Освен плакетът „Светът е оцелял, защото се е смял” и диплом, карикатуристът получи и правото да представи своя самостоятелна изложба в Дома на хумора. Художникът лично ще представи изложбата си от 68 свои скорошни творби, обединени под закачливото заглавие „Островърхи парадокси“.  


Третата и четвъртата гостуващи изложби идват от далечния Изток.Градът и гражданите“ е колекция, показваща най-доброто от едноименния Международен конкурс за карикатура, провеждан ежегодно в гр. Табриз, Иран. Изложбата представя 43 творби на 36 художници от 12 държави, сред които и творби на български карикатуристи, участвали в конкурса. Темите са разнообразни и разкриват  проблеми, с които се сблъскват както огромните мегаполиси, така и малките селища по света. 

Със самостоятелна изложба гостува и главният инициатор и организатор на Международния конкурс – художникът Рахим Асгари, който е избрал да се представи с 22 карикатури. Покана за гостуване в Габрово е отправена към г-н Рахим Асгари и официална делегация от представители на Международния конкурс в Табриз. Специално за откриването на изложбата от София се очаква да пристигне и г-н Мохаммад Али Киани – културен аташе в Посолството на Ислямска република Иран в София. 


Домът на хумора и сатирата се включва в общия „Карикатурен десант“ с една от безценните си колекции – творби на безспорния майстор на карикатурата, верен приятел, съмишленик и дарител на Дома. „Борис Димовски: На габровци – с любов“ представя 241 оригинала на художника, които се съхраняват в художествения фонд „Хумор на народите“ – карикатури, шаржове, скици, илюстрации на крилати сентенции и на анекдоти за габровци. С представителната изложба екипът на ДХС отбелязва 90-годишнината от рождението на бележития карикатурист и почетен гражданин на Габрово и му отдава заслужена почит. На откриването на изложбата ще присъства и дъщерята на художника г-жа Валерия Димовска.   


По-късно през октомври към изброените изложби ще се присъедини и интересната колекция от карикатури по актуална тема „Свобода на словото. Независимостта на медиите през погледа на белгийски и български карикатуристи“. Изложбата е организирана от посолството на Кралство Белгия в София и Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий“ като акцент в програмата на десетото издание на Дните на Белгия в България. Габрово е вторият град след столицата, в който изложбата ще бъде показана.


Официалното откриване на изложбите от този своеобразен карикатурен десант ще се състои на 1 октомври т.г. от 17.30 ч. в залите на Музея „Дом на хумора и сатирата” – Габрово. 


Гостуващите изложби ще останат в залите на Дома на хумора до края на годината и ще бъдат на разположение на всички любители на хумористичното изкуство.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин