Кино уикенд с Менар Филм Фест 2019 във Варна - Варна, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Фев
15
Кино уикенд с Менар Филм Фест 2019 във Варна
ДАТА: Oт 15 Февруари 2019 до 17 Февруари 2019 МЯСТО:
Добави в календара
Кино уикенд с Менар Филм Фест 2019 във Варна

В средата на месец февруари Tereza Art Gallery ще бъде за първи път домакин на специално подбрана програма от последното издание на фестивала MENAR Film Festival. Документално и игрално кино, коментиращо важни теми, изследващи политика, бит, душевност и социални нагласи в съчетание със силни актьорски изпълнения са част от изкушенията за кино ценителите. След само една прожекция в София, единствено и специално за това пространство организаторите предоставят филма „Татко Лола“ с участието на невероятната Фани Ардан.


Sofia MENAR Film Festival се организира от сдружение "Pozor" и запознава българската публика с културата и традициите на ислямския свят. Програмата на Sofia MENAR Film Festival представя най-доброто от игралното, документалното и късометражното кино на Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка, като включва и специално подбрани тематични събития, свързани с държавите от този регион, както и с обичаите на етническите групи, които обитават земите им.


15 февруари, 18.00 ч.
Документално кино


Да си жена е грях


The Sin of Being a Woman
Kadin Olmanin Gunahi
Турция (2018) 60'
Режисьор: Юмран Сафтер
Сценарист: Ахсен Динер


Тя се ражда в залеза на Османската империя и става свидетел на създаването на една нова държава. Бори се срещу многоженството  и извоюва права за жените, включително това свободно да гласуват и да бъдат избирани. Създава първата Партия на жените в Република Турция. Не остава дълго в политиката, защото вижда смисъл да се бори чрез изкуството. За нея не пише в учебниците, въпреки че има издадени над 300 литературни творби. В смъртта си остава сама, но всяка турска жена е чувала за нея. Тя е Незихе Мухидин и е символ на борбата за равноправие на жените в Турция.


*


16 февруари, 17.00 ч.
Игрално кино


Татко Лола


Lola Pater
Франция - Белгия (2017) 95’
Режисьор: Надир Мокнеш
Сценарист: Надир Мокнеш
C: Фани Ардан, Тюфик Джалаб, Надя Каси, Лубна Азабал


Зинедин се съвзема след като ненадейно е изгубил майка си и сега в живота му е зейнала огромна празнина. Разделил се е с най-близкия човек: тя го е отгледала, тя го е възпитала, тя му е била и майка, и баща, цели 25 години. Баща му ги изоставя, когато е на 2 и никога не е потърсил контакт със сина си. За него Зинедин знае само, че се казва Фарид и че е от Типаза. Иска му се да научи още и тръгва да го търси, но когато го открива, разбира, че ръководи школа по ориенталски танци, обича пица „Кралица“ и вече се казва...


61548


*


17 февруари, 17.00 ч.
НА ФОКУС – НОВО ИРАНСКО КИНО


Есенен минзухар


Colchicum - Sorenjan
Иран (2018) 85'
Режисьор: Мохамадреза Расули
Сценарист: Сахра Рамезанян
C: Милад Кеймарам, Бедохт Валян, Мадохт Малаеи, Амирбахадор Ореи


Кейхан и Хале са семейство и живеят в стара къща. Те са заедно от ученици и днес са поканили на гости стария приятел и бивш съученик Хамид на гости с жена му. Къщата носи много спомени от детството, но пази и тайни. Те с носталгия се сещат за случки от миналото, споделят как върви животът днес, но сякаш всеки премълчава по нещо и го пази за себе си, а жената на Хамид е любопитна и задава неудобни въпроси.


61549


Цени на билетите: 7.00 лв. и 5.00 лв. за учащи и пенсионери.


Заповядайте на улица Воден 25 – Варна в Галерия ТЕРЕЗА ЗИКОВСКА!


***

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин