Китна Тракия пее и танцува - национален събор на народното творчество 2015 - Хасково, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Май
16
Китна Тракия пее и танцува - национален събор на народното творчество
ДАТА: 16 Май 2015 МЯСТО:
Добави в календара
Китна Тракия пее и танцува - национален събор на народното творчество
Източник: Haskovo.com

Ежегодно през май месец в град Хасково се провежда национален събор на народното творчество "Китна Тракия пее и танцува". Традиционно участниците се представят на две сцени. Организатор на събитието е община Хасково.


50-ти Национален събор на народното творчество „Китна Тракия пее и танцува” 2015. На 16 май 2015 г. в местността "Кенана" Община Хасково организира 50-ти Национален събор на народното творчество “Китна Тракия пее и танцува".


Месец май е акцент в културните тържества на града. Националният събор на народното творчество Китна Тракия пее и танцува вече повече от 40 години радва сърцата на родолюбивите българи. Организатори са община Хасково и Министерството на културата. Съборът цели да популяризира автентичния български и най-вече тракийски фолклор. В Китна Тракия пее и танцува всяка година участват около 200 фолклорни колектива и индивидуални изпълнители от България и чужбина. Съборът няма конкурсен характер, но специални награди получават участниците, поднесли нови изворни песни и танци.


Многобройна публика всяка година наблюдава с интерес тези великолепни прояви на народната мъдрост и танцувалност, пленяващи със своята автентичност и пъстрота. Няма нищо по-естествено от това именно тук, на открито, под сенките на дърветата и на огрените от слънце поляни на лесопарк Кенана, под звуците на гайдите и кавалите, под ритъма на тъпаните и припевите на песните, да се открият дълбоките корени на богатата българска душевност.


Повече информация можете да намерите тук.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин