Литературна програма на Нощ на музеите Пловдив - Пловдив, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Сеп
20
Литературна програма на Нощ на музеите Пловдив
ДАТА: Oт 20 Септември 2013 до 21 Септември 2013 МЯСТО:
Добави в календара
Литературна програма на Нощ на музеите Пловдив
Източник: Нощ на музеите

Очаквайте актуална информация за събитието през 2015 г.

===


От Лигата на разказвачите през Деян Енев, Михаил Вешим и Алек Попов, Йордан Ефтимов, Михаил Неделчев и Борис Роканов – тази година Нощта на музеите в Пловдив ще бъде пространство за силната българска литература, за срещи на пишещи и четящи, и участия на дебютиращи автори. Писателите ще се срещат с читатели в култови пловдивски клубове, книжарнци и галерии. Още от програма на Нощ на музеите Пловдив.


В първия ден на „Нощта”, 20 септември, от 19:00 ч. в Балабановата къща публиката ще има възможност да се запознае с някои от най-новите имена в съвременната българска литература на представянето на новия брой на списание „Страница“. Пловдивското списание е сред най-реномираните издания за литература в страната и се радва на широк кръг от почитатели. Вторият брой за тази година е посветен на младите писатели, а събитието ще бъде съпътствано с разговор-дискусия за съвременния литературен контекст с някои от авторите на списанието.


Вторият ден от „Нощта”, 21 септември, ще предложи богат избор от литературни събития. Първото от тях е в Петното на Роршах, където вече пети сезон литературен клуб „Spirt and spirit" организира писателски срещи. Тази година срещата носи името „Началото“, а специалните гости са писателите Деян Енев, Алек Попов и Михаил Вешим.


Литературната Нощ на 21 септември продължава с разговор за литературата в Нов Български Университет с писателите Пламен Дойнов, Емилия Дворянова, Михаил Неделчев, Йордан Ефтимов. Темата на срещата ще бъде академичният проект – „Нова българска литература”.


Онези, които предпочитат да разкажат своя собствена история, могат да го направят на поредното издание на „Лига на разказвачите“ в книжарница „Хеликон Пловдив – Център“. Участниците трябва да сътворят 5-минутна интерпретация по зададена тема пред публиката и авторитетното жури. За първи път „Лигата на разказвачите“ ще се проведе в книжарница.


Същата вечер посетителите на „Нощ на музеите и галериите – Пловдив“ ще бъдат „смутени“ в Студио „Роканов“, където ще се проведе разговор с поета Борис Роканов на тема „Смущаващо изкуство“. Поводът е представянето на неговия нов сборник с пиеси „Да живее кралицата“ (Изд. Факел), което ще бъде превърнато в нетрадиционно четене.


В празното пространство срещу номер 11 на улица Загреб, в емблематичния за Пловдив квартал „Капана“, ще се разиграе пиесата „Опечалените“. Режисьор на пиесата е талантливата Ида Даниел, позната и като автор на поезия и проза. Всичките 29 действащи лица в нея ще бъдат представени от един и същи актьор, спомогнат от звукови ефекти, даващи 29 различни характера. Публиката ще има възможност да гледа това нетрадиционно четене и през прозореца на студио Роканов в компанията на самия автор.


Интерпретацията на романа „Възвишение” ще бъде център на разговора с Милен Русков точно в 21:00 ч. пред Драматичния театърПловдив. Срещата-разговор между пубиката с писателя, режисьора Иван Добчев и драматурга Александър Секулов ще започне веднага след края на уникалния спектакъл-шествие „Възвишение и Дядо Юван”.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин