Лятна филмомания под звездите - Банско, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Юли
26
Лятна филмомания под звездите
ДАТА: Oт 26 Юли 2017 до 29 Юли 2017 ЧАС: 21:00 МЯСТО:
Добави в календара
Лятна филмомания под звездите

Лятна филмомания под звездите`2017 – Банско


Приключенско и екстремно кино под звездите в град Банско! Традиционната „Лятна филмомания под звездите – най-доброто от Банскофилмфест“ ще се проведе и тази година под кристалното небе на град Банско и Пирин планина от 26 до 29 юли. Прожекциите започват в 21:00ч на централния площад „Никола Вапцаров“ в Банско.


Не пропускайте да се докоснете до най-доброто от световното екстремно и планинарско кино в 13 филма от Франция, Испания, Канада, САЩ, Индия, Италия и Австрия. Ще потърсим супер-героя в себе си във филма за  Ален Робер “Човека-паяк” и изкачването му по втората по височина сграда в Париж – 210-метровата Тур (Кула) Монпарнас, ще научим историята на боабабите в Мадагаскар и как две екстремни дами решават да преминат 2400км с каяци в открити води, ще се спуснем в кратера на действащ вулкан насред Тихия океан и разбира се, ще видим до къде могат да стигнат екстремните скиори в търсене на адреналина! Филмите в програмата на „Лятна филмомания под звездите 2017“  представят още много уникални кадри, които ще имате възможността да видите в четири летни вечери!


При лошо време прожекциите ще се проведат в Голямата зала на Читалище „Никола Вапцаров“.
Вход свободен!


ПРОГРАМА


26 юли, сряда

21:00-21:30 – откриване, програма на състави от читалище “Н. Вапцаров” – Банско,
21:30-22:22 – “Белият хаос” (Австрия, 2016, Матиас Маир, 52’)


След цяла година подготовка екстремните скиори и търсачи на приключения Матиас “Хауни” Хаунхолдер и Матиас Маир, придужени от кинооператорите Мориц Зонтаг и Йоханес Айцетмюлер и фотографа Йонас Блум, предприемат опит да станат първите хора, които стигат със ски до най-високия връх в Якутия и в целия Североизточен Сибир – пик Победа (3003 или 3147 м) в т. нар. Хребет на Черски. Последният със своята дължина от 1500 км е по-голям от Алпите. Място е много студено, много диво, много непристъпно и много отдалечено от цивилизацията – най-близкото селише Уст Нера е на 350 км, на още 1300 км е столицата на Република Саха или Якутия – Якутск. Всичко това прави мисията (почти) невъзможна.


22:23-22:30 – “Светлина в мрака” (САЩ, 2015, Майк Браун, 7’)


Един филм, който отвежда зрителите в света на светлината и цветовете, използвайки най-съвременни технически средства. И следва професионалните байкъри Греъм Агаси и Мати Майлс при нощното им пътешествие през лунните пейзажи на Юта до горите край тихоокеанското крайбрежие на американския Северозпад. Филмът, сниман в продължение на три седмици с камери по 27 000 паунда всяка и уникални осветителни съоръжения, предлага приказно красиви пейзажи и колоездене от най-висока класа. Той е нова стъпка в еволюцията на спортното кино и в търсенето на нови измерения.


22:30-23:26 – “Боабаби между земята и морето” (Франция, 2015, Сирил Корню, 56’)


Благодарение на своята очарователна и изненадваща форма боабабите са едни от най-интересните дървета на Земята. Но обезлесяването на нашата планета заплашва съществуването им. Двама ботаници и търсачи на приключения – Сирил Корню и Вилфрид Рамахафали, предприемат 400-километрово пътешествие с канута заедно с хора от номадското племе везо покрай южните брегове на Мадагаскар, за да научат тайните за живота на гигантските дървета. Резултатът е впечатляващ – документален филм, който ни отвежда до трудностъпни места, които никога преди това не са били снимани.


27 юли. четвъртък

21:00-21:36 – “С каяци около Алеутските острови”
(Великобритания, Джъстийн Кърджънвън, 36’)


През 2014 г. британките Сара Оутън – първата жена, обиколила света със силата на своите мускули, и Джъстийн Кърджънвън предприемат плаване между и около безлюдни или слабо населени парчета суша от архипелага на Алеутските острови, разположени между Аляска и Камчатка. За 101 дни двете изминават 2400 км в условията на диви бури, силни течения и… гладни мечки, научавайки много за хората, които обитават този суров и красив пейзаж, но преди всичко за себе си.


21:36-23:06 – “Човек от снеговете” (Канада, 2014, Майк Дъглас, 90’)


От детството си Кевин Фоголим мечтае да живее и работи в планината. Тя се сбъдва, когато започва да се занимава с взривяване на лавини от хеликоптер в Крайбрежните планини на Британска Колумбия. А после рухва – след неуспешна мисия за изкуствено предизвикване на една лавина. Тогава Кевин и приятелят му от детинство – иконата на свободното каране Майк Дъглас, се изправят пред суровата реалност и разбират колко скъпо струва страстта към планините. Но че най-опасно е, когато човек спре да мечтае.


23:06-23:32 – “Непознатата страна на супер-героите: Ален Робер, Човека-паяк” (Франция, 2016, Уилям Жафе, 26’)


Сериалът “Непозната страна на супер-героите” представя портрети на осмина спортисти, притежаващи изключителни способности и умения. На фона на невероятни кадри те разкриват своя вътрешен свят на хора, които не се различават – в чисто човешки план – от останалите. Благодарение на тези диалози с водещия Арно Торте, те събуждат желанието у всеки да потърси супер-героя в себе си. В серията за Ален Робер камерата следва “Човека-паяк” във Вердон и при изкачването му по втората по височина сграда в Париж – 210-метровата Тур (Кула) Монпарнас, в знак на солидарност с жертвите на земетресението в Непал на 25 април 2015 г. и за събиране на средства за подпомагането им. А зашеметеният Арно Торте се опитва да разбере какво мотивира този човек да стига все по-високо и по-високо. Въпреки опасността.


28 юли, петък


21:00-21:31 – “Затъмнение” (Канада, 2015, Антъни Бонело, 31’)


Както става обикновено, в началото е една наглед безумна идея – пътешествие до остров Свалбард (Шпицберген) отвъд Северния полярен кръг по време на пълно слъчево затъмнение, за да бъде направена снимка на скиори точно по средата му. Участват фирмените състезатели на “Salomon” Коди Таунсенд, Крис Рубенс, Броуди Ливън и фотографът Рувим Крабе. Те влизат в схватка с дивия, вледенен терен и суровия климат в името на една снимка. Но за цял живот.


21:31-22:10 – “Таши и монахът” (Индия, 2014, Андрю Хинтън, Джони Бърк, 39’)


Бившият будистки монах Лобсанг Пунчок отглежда и възпитава с любов и състрадание 85 осиновени деца в своеобразна комуна в подножието на Хималаите. По този начин се опитва да се избави от спомените за нерадостното си детство, когато е бил изоставен от родителите си. Филмът проследява влизането в общността на петгодишната Таши, която за първи разбира какво е любов и как тя лекува всички душевни болки.


22:10-22:30 – “ХималайСКИ принципи на новото приключение” (Испания, 2015, Пеп Куберес, 20’)


Когато започнахме да планираме осъществяването на мечтата ни за едно по-различно “откриване” на Хималаите – чрез изкачване на девствени върхове на границата между Непал и Тибет, при това през зимата и със ски, и връщане до Катманду бегом или с планински велосипеди, реакциите бяха само две. Човек може да опознае една пътека, само ако премине по нея” – споделя режисьорът Пеп Куберес.
Наградата за най-добър сценарий от конкурса на Школата по аудиовизия и мултимедия в Гирона (Испания), 2015 г.
Участие във фестивала “Живата планина” в Олот (Испания), 2016 г.


22:30-23:34 – “Платнени криле. Полет с Анджело д’ Ариго” (Италия, 2015, Джовани Пелегрини, Киара Андрич, 64’)


Връщане към биографията на Анджело д’ Ариго – първият човек, прелетял над Еверест с делтаплан през 2004 г. Когато през 2006 г. загина по време на авиошоу, Италия и светът загубиха един от най-ярките си изследователи, пътешественици и представители на екстремните спортове. Анджело д’ Ариго бе многократен световен шампион и рекордьор по делта- и мотоделтапланеризъм. Победител е във въздушни ралита над Египет, Мароко, Алжир и някогашния Съветски съюз. Автор е на първите прелети с делта- и мотоделтаплан над Средиземно море и Сахара и с делтаплан над Сибир и Еверест. Този необикновен човек хвърчеше с ята от жерави и диви патици над Сибир, Сахара и Тибетското плато, за да изучава пътищата и поведението им и да прилага наученото при полети с рекордна височина и продължителност. В края на 2005 г. прекара 60 дни в свещената за инките долина Урубамба, близо до светилището Мачу Пикчу. Там изучаваше начина, по който летят тамошните господари на небето – кондорите, и всеки ден вземаше уроци от пернатите си учители. Както и на Еверест, бе съпровождан от снимачен екип на National Geographic. На 31 декември 2005 г. осъществи полет над най-високата точка на двете Америки и над цялото южно полукълбо – Аконкагуа (6959 м). А на 6 януари 2006 г. се издигна до 9100 м и прелетя с делтаплана си над изгасналия вулкан Тупунгато (6570 или 6550 м), също в Андите. Това е абсолютен световен рекорд.


29 юли, събота


21:00-21:15 – “Като метроном” (Франция, 2015, Владимир Селие, 15’)


Пролетта на 2013 г., каньона Вердон във Франция. Срещата на каскадьорите, наречени “Летящите французи”, въздушните танцьори от “Compagnie 9.81”, музикантите от групата “Radio Monkey” и екипа на филмовата студия “Baraka Flims” води до появата на невероятен филм. В него от умелото съчетание на изключителните способности на музиканти и екстремни спортисти се раждат симфония, посветена на риска, и химн на пространството.


21:15-22:29 – “Надпревара с Нигара” (Австрия, Мексико, Канада, 2015, Раш Стърджис, 74’)


Когато професионалният каякар Рафа Ортис решава да постигне мечтата си – да се спусне по Ниагарския водопад, поставя началото на невероятна поредица от събития, които променят целия му живот. За да се подготви за изключително тежкото изпитание, той привлича силен екип от свои приятели начело с опитният гребец Раш Стърджис. Следва тригодишно приключение по реките в тропическите гори на Мексико и по главозамвайщите водопади в Американския Северозапад, което завършва с дъгоочакваната схватка с Ниагара.


22:30-23:22 – “Спускане в кратера на действащ вулкан” (Австрия, 2015, Йохен Шмол, Пабло Дурана, 52’)


Невероятно научно приключение в сърцето на един от най-активните вулкани на Земята. През май 2015 г. екип от учени и алпинисти заминава за остров Амбрим от архипелага Нови Хебриди, в държавата Вануату. Ула Ломан, съпругът й Себастиан Хофман и Томас Бойер стигат опасно близо до езерото от гореща лава Бимбоу, за да вземат проби от нея.


Организаторите си запазват правото на промени в програмата!

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин