Мартеница за Гинес в Русе - Русе, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Фев
28
Мартеница за Гинес в Русе
ДАТА: Oт 28 Февруари 2014 до 01 Март 2014 МЯСТО:
Добави в календара
Мартеница за Гинес в Русе
Източник: ruse-news

На 28 февруари (петък), от 14:00 ч., в двора на ОУ „Любен Каравелов“ ще бъде направен опит за подобряване на световния рекорд на „Гинес“ за най-дълга мартеница. Тя е изработена от седмокласничките Мирослава Ивайлова, Анастасия Великова и Славена Данева. 


Трите момичета плетат мартеницата в продължение на една година, като изработването й продължава и в момента. Очаква се окончателният й вариант да достигне дължина 8,5 км. В момента, рекордът за най-дълга мартеница е на ученици от СОУ „Христо Ботев“- Нова Загора. Тя е с дължина 5030,30 метра.


На 1 март (събота), от 10:30 ч., на площадката преди Дунав мост, ще бъде организирано тържество, на което ще бъде представен опитът за рекорд и русенските деца, заедно с румънските си връстници ще отбележат традиционния за двата народа празник. Участие в събитието ще вземат и талантите от Фолклорен танцов състав „Русчуклийче“.


То ще постави началото на тържествата по повод 60-годишнината от построяването на Дунав мост. Събитията ще преминат под патронажа на кмета Пламен Стоилов, а Община Русе е съорганизатор на инициативите.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин