Международен детски фолклорен фестивал – София 2015 - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Апр
18
Международен детски фолклорен фестивал – София
ДАТА: Oт 18 Април 2015 до 26 Април 2015 ЧАС: 11:00 МЯСТО:
Добави в календара
Международен детски фолклорен фестивал – София
Източник: МДФФ

Международен детски фолклорен фестивал София 2015 - от 23 до 26 aприл 2015 година в град София, а малко преди началото на фестивала, на 18 април, децата домакини от ансамбъл „Пламъче“, „Огнените” и „Бистрица” ще танцуват на площадката пред метростанцията на стадион „Васил Левски“, където всеки желаещ може да се хване на хорото между 11 и 13 ч. в съботния ден.


Добиващият все по-голяма популярност “Международен Детски Фолклорен Фестивал – София” ще се проведе и тази пролет, между 23 и 26 април. Това е четвъртото издание на събитието. Ежегодният проект се реализира от сдружение „Международен детски фолклорен фестивал – София” с изключителната организационна подкрепа на създателите и хореографите от детско-юношески танцов ансамбъл „Пламъче” в София. Форумът успешно изпълнява своята мисия да запази и покаже традициите както на българския автентичен фолклор под формата на танц, носии, традиционни обичаи и игри, вплетени в хореографията, така и на чужди детски групи от цял свят, представящи  автентичен и обработен фолклор  от своите страни.


Традиционно и тази година фестивалът ще се развива на няколко сцени, разположени в различни райони на София. Откриването на 23 април ще се състои по традиция на откритата сцена в район Младост, ситуирана срещу сградата на общината там. На 24 април децата участници ще се изявяват на открита сцена на площада в село Бусманци. На 25 април читалището в село Бистрица за втора поредна година гостоприемно ще отвори врати за танцуващите деца и тяхната публика. Финалът на 26 април ще е със сутрешна неделна литургия в катедралата  „Св. Александър Невски“, последвана от пищно шествие по централните софийски улици, чието начало ще е по обяд от пилоните на НДК и ще завърши със заключителен концерт на сцената на лятната естрада в Борисовата градина от 14:00 ч. Всички изяви и в четирите дни са с вход свободен.


Малко преди началото на фестивала, на 18 април, децата домакини от ансамбъл „Пламъче“, „Огнените” и „Бистрица” ще танцуват на площадката пред метростанцията на стадион „Васил Левски“, където всеки желаещ може да се хване на хорото между 11 и 13 ч. в съботния ден.


УЧАСТНИЦИ 2015


Участие в IV-то издание на фестивала ще вземат между 700 и 1000 деца на възраст между 8 и 14-годишна възраст от България и шест други страни.


От българска страна основни участници ще бъдат съорганизаторите на събитието - Детско-Юношеският Танцов Ансамбъл „Пламъче” - София, Детски фолклорeн ансамбъл „Огнените” от Бусманци и Детски танцов ансамбъл „Бистрица”. Освен тях,  множеството други детски танцови състави от София, Етрополе, Кремиковци, с. Мирково ще танцуват и пеят на сцените на фестивала. В пъстрата китка от деца ще са и възпитаници на Столичен общински дневен център за социална интеграция на инвалиди и СОУ за деца с нарушено зрение „Луи Браил“. Сред изпълнителите на фолклорна музика ще бъдат Диана Гатева от Карлово и дует „Рукатка“ от столицата. Пълният списък с участници е на официалния сайт на събитието - тук.


За първи път фестивалът ще бъде открит от гайдарски състав за изворен фолклор „Петко войвода“ от София.
Пет са чуждестранните състави, които ще гостуват този път на събитието – детски колектив от Културно-артистичната асоциация „Гайрет” от Сараево, Босна и Херцеговина; „Мали Гронковяни“ от Полша; Детски ансамбъл „Доролетул“ от Румъния; група „Дуреш“ от Албания и ансамбъл „Ера“ от Сърбия.


Най-старата формация сред изброените е “Гайрет” от Босна и Херцеговина. Основите й са положени още в далечната 1903г. Единствено по време на Втората световна война тя прекъсва дейността си, която веднага след това бива възстановена. Детската фолклорна група е само част от културно-артистичната асоциация “Гайрет” от Сараево, която развива и други сценични и творчески дейности.


Поляците от „Мали Гронковяни“ идват от град Нови Тарг в района на Подхале. В репертоара си основно представят традиционни игри и обичаи, празнични танци и костюми. Групата е вече на 19 години и за съществуването си е успяла да обиколи родната си Полша, както и да се представи на международни форуми в Словакия и Италия.


Основан през 1990г. от хореографа проф. Стефан Коман, ансамбъл  „Дорулетул" от град Тулча, Румъния, е съставен от 200 деца на възраст между 4 и 18 години. Младите артисти имат в репертоара си освен танци, и традиционни  добруджански игри както и игри от Валачия, Молдова и Олтения. Почти всички от децата, членували в „Доролетул“ продължават своето развитие като танцьори в състава за възрастни „Делта Баладс“.


Групата на Културен Център за Деца „Дуреш“ от Албания е основана през 1945 г. и сега празнува своят 70-годишен юбилей. Членовете й, които наброяват около 900, работят и в няколко други културни направления, като обаче фолклора си остава най-същественото сред тях.  За дългата си история, ансамбълът е обиколил почти целия свят.


Детски ансамбъл „Ера“ от град Ужице, Сърбия е част от гражданска неправителствена организация със същото име. Освен него в организацията влизат още танцов ансамбъл за възрастни, 6 фолклорни училищни групи, група по традиционно пеене и фолклорен оркестър. „Ера“ е с около 350 члена, а за съществуването си от 2002г. до сега е успяла да стане и организатор на  Международният Детски Фолклорен Фестивал „Лицидерско сърце”.


През 2014 година 4-те сцени в Младост, Бусманци, Бистрица и Борисовата градина събраха над 6000 посетители. Радостната новина е, че преобладаваща част от публиката бяха млади хора на възраст  между 17 и 45 години. До момента положителен отзвук за събитието са дали д-р Цвета Авджиева – кмет на район Младост, Ивайло Цеков – кмет на район Искър, Николай Гюров – кмет на с. Бистрица, Министерство на културата, Словашко посолство, Посолството на Полша у нас, Полски културен институт, ЦИОФФ България, както и от всички български и чуждестранни групи, участвали във фестивала.


Накратко за МДФФ СОФИЯ:


2012 г. - I-и „Международен детски фолклорен фестивал – София” 2012 г.
Участват над 700 деца от 5 държави - Турция, Босна и Херцеговина, Сърбия, Франция, посрещнати официално от кметовете на общините „Младост” и „Изгрев”. 28 български колекитва.
Сцени: общини Младост, Изгрев, Искър и Лозенец, от които 3 открити и 1 закрита.


2013 г. - II-и „Международен детски фолклорен фестивал – София” 2013 г.
Участват над 700 деца от 6 държави - Естония, Русия, Полша, Македония, Турция, Босна и Херцеговина. 9 български колектива, сред които ансамбъл „Звездица” – Сандански, ОДК Смолян, колективи от София, както и малчугани от детските градини в район Младост.
Сцени: пред НДК, в СО район Младост, в Бусманци.


2014 г. - III-и „Международен детски фолклорен фестивал – София” 2014 г.
Участват над 700 деца от 6 държави -  Словакия, Франция, Русия, Полша, Естония, Босна и Херцеговина. От България -  над 10 колектива, сред които: ансамбъл „Габровче”, ДТС „Чудесия” – Пазарджик, група „Дионисиев звън” гр. Сопот, Национално училище за танцово изкуство и др. Участие взеха и деца от социални домове и специални училища за деца с увреждания.
Сцени: пред община Младост, лятна естрада в Борисова градина, закрити в с. Бусманци и с. Бистрица.


Следете актуална информация за събитието тук.


Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин