Международен панаир на народните занаяти 2016 - Габрово, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Сеп
02
Международен панаир на народните занаяти
ДАТА: Oт 02 Септември 2016 до 06 Септември 2016 МЯСТО:
Добави в календара
Международен панаир на народните занаяти

XIV Международен панаир на традиционните занаяти от 2 до 6 септември в ЕМО „Етър”


XIV Международен панаир на традиционните занаяти се провежда от 2 до 6 септември в Етнографски музей на открито „Етър” . Проявата е под патронажа на Председателя на Народното събрание на Република България г-жа Цецка Цачева. Министерство на културата, Община Габрово и ЕМО „Етър” са институциите, които организират Международния панаир на традиционните занаяти.

Майсторската надпревара тази година е „Тъкане на колани „на кори“. Преди две години този занаят е обявен за един от шедьоврите на българското нематериално културно наследство.


43355


В изложбата художествен текстил „Възродените тъкачни техники“ на Стойна Кръстанова са представени произведения, които преоткриват старинните техники за изпълнение на коптска, византийска и българска тъканна орнаментика.


В изложбата-базар „Дърворезба“, освен изделия на Антон Николов, победител в Майсторската надпревара по „Дърворезба“ през 2015, могат да се видят и произведения на останалите майстори, участвали в състезанието през миналата година.


43353


Началото на ХІІ Международна научна конференция „Народните занаяти – минало, настояще, бъдеще“ е на 2 септември от 12:30 ч.


Ден по-късно започва Международно изложение-базар на традиционни занаяти, чиято цел е да представи съхранените техники от миналото и съвременното състояние на народните занаяти.


В дните на Панаира посетителите ще се запознаят с редки текстилни техники, между които: шита дантела (кене); изработка на предмети от гайтан и украса на облекло с гайтан, изработване на плъсти, шарене на родопски терлици, традиционна везба, изработване на калоферска и брюкселска дантела, представяне на произведения с техниката макраме, предене и влачене на дарак, тъкане, оплитане на връзки за торби и цедилки, плетене на рогозки и други предмети от беленица, изработване на колани от мъниста, дантела фриволите и др.


43351


В Музеен детски кът „Открий какво умееш“ децата ще имат възможност да изработят традиционни предмети за обреди и празници; да разкрият тайната на занаятите с помощта на майстори и етнографи.


Организаторите не са забравили и възстановките на домашни занятия и народни обичаи - пушене на сливи, боядисване на вълнена прежда с естествени багрила, приготвяне на хляб с квас, възстановки на седянки и народни обичаи.


По време на Панаира в ЕМО „Етър” е предвидена атрактивна фолклорна програма.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин