Международни празници на духовите оркестри “Дико Илиев” - Монтана, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Юни
08
Международни празници на духовите оркестри “Дико Илиев”
ДАТА: Oт 08 Юни 2018 до 10 Юни 2018 МЯСТО:
Добави в календара
Международни празници на духовите оркестри “Дико Илиев”

Международни празници на духовите оркестри “Дико Илиев” ще се проведат от 8 до 10 юни 2018 г в Монтана. 16-ото им издание ще протече под знака на 30-ата годишнина от създаването на фестивала. Той се провежда под патронажа на ​Министерството на културата. Това е висока оценка за приноса на фестивала като представителен за българската култура и насърчаващ културните контакти.


В шестнадесетото издание на фестивала ще свирят най-добрите български оркестри и мажоретни състави - Гвардейският представителен духов оркестър към Национална гвардейска част , Софийският духов оркестър към Общински културен институт Дом на културата „Искър“, Представителният младежки духов оркестър и мажоретен състав – Ловеч, Младежкият духов оркестър с мажоретен състав - Ботевград, Представителен  общински духов оркестър с мажоретки - Троян, Представителният мажоретен състав „Светла“ – Елин Пелин, Духов оркестър «Дико Илиев» към Народно читалище «Разум 1883» и Мажоретният състав към Общински младежки дом - Монтана, и разбира се любимците на публиката в града домакин „Vivo - Монтана“.


56496


За фестивала ще пристигнат и три чужди оркестъра от Полша, Румъния и Черна гора. Градската музика на Будва е първият оркестър от Черна гора, който ще участва в Дико-Илиевите празници. Програмата, която ще представи на фестивала в Монтана, е пъстра в стилово отношение. Наред с класика в жанра като „Маршът на славянката” от Василий Агапкин и „Валс номер 2” от Дмитрий Шостакович, будванските градски музиканти ще изпълнят и оркестрови варианти на „Wind of change” на Scorpions, „Colonel bogey” на Малком Арнолд, Микс „ABBA Gold” и още десет обичани творби в категорията Golden Oldies. Родната им музика е представена от пиеса на Михайло Мица Маркович, а също и „Дунавско хоро” и марша „Сливенци при Драва” от Дико Илиев.


56498


Духовият оркестър на гр. Могилно – Полша, за пръв път участва в международен фестивал и затова Дико-Илиевите празници са важен момент в творческата му биография. В програмата му са включени и композиции на Орлин Бебенов – един от авторите, печелили награда в Конкурса за нови творби за духов оркестър, организиран от Община Монтана като съпътстващо събитие на празниците.


56499


Особен колорит в тазгодишното издание на Международните празници на духовите оркестри „Дико Илиев” ще внесе оркестър „Яковений” от Ворона – окръг Ботошани, Румъния. Групата е съставена от млади музиканти, които продължават традицията на духовите музики в региона. Формацията изпълнява оригинални народни мелодии.


56500


Регионална изследователска краеведска конференция на тема „Музика за векове” ще бъде съпътстващо събитие на 16-ите Международни празници на духовите оркестри „Дико Илиев” – Монтана 2018. Форумът се организира от Регионална библиотека „Гео Милев”. Той ще се проведе на  8 юни – първият ден на фестивала. Тогава ще бъде открита и изложбата от Международния конкурс за детска рисунка „Тъпан бие, хоро се вие”. В експозиционна зала „Кутловица” ще бъдат подредени рисунки на деца от 34 държави, отличени от журито като най-добри.


56497


За повече информация посетете официалния сайт на фестивала.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин