Моменти на кратък баланс – откриване на самостоятелна изложба на Людмила Миланова - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Ное
04
Моменти на кратък баланс – откриване на самостоятелна изложба на Людмила Миланова
ДАТА: Oт 04 Ноември 2021 до 21 Ноември 2021 ЧАС: 17:00 МЯСТО:
Добави в календара
Моменти на кратък баланс – откриване на самостоятелна изложба на Людмила Миланова

„Моменти на кратък баланс” е самостоятелна изложба на Людмила Миланова, която можете да видите в периода 4-21.11.2021


Откриване: 4-ти ноември, 17:00-21:00 ч.


Някои психолози твърдят, че човек изпитва щастие, когато границите на душата се разширяват. А ролята на граница при физическото тяло играе кожата, и знанието за повърхността на тялото като че ли кореспондира с представата за границите на психическото. Когато се стоплим, се отпускаме и разширяваме и обратно – студът ни стяга, събира.


В тази изложба Людмила Миланова се интересува от лавирането между преходни състояния. В процеси на трансформация търси моменти, на дори и кратък, „баланс“ и „уравновесяване“ в общ смисъл, като работи не с теория или философия, а наблюдава и анализира агрегатни промени, мъгли и изпарения, телесни усещания, а дори и емоционални състояния. Търсенето на равновесие обаче преминава през ред логически и физически противоречия – топлина и хлад, природа и наука. Дори метафоричната „топлота“ на интериора в галерия “Little Bird Place” е в контраст с разполагащата се в него инсталация.


Основното художествено средство е температурата. Температурата на повърхността на тялото, или като естествен елемент от пейзажа e съществен фактор, за да отчетем наличието на живот, на „живост“. Но топлината или студът няма как да бъдат пресъздадени тактилно само с визуални средства. Зрителят трябва да се потопи, да усети амплитудите в градусите с телесните си рецептори. Колкото и да е парадоксално, това се получава с употребата на „неутрални“ технически устройства – специално адаптирани и конструирани да управляват и регулират нивата на температура или влажност.


Тук няма претенция за „художническо фокусничество“ – различни функционални и технологични части на инсталацията са на показ, като оголени органи и артерии, а художничката не пази в тайна как работят. Предмети като кабели, прекъсвачи или датчици носят своята красота, те са художествени елементи, а видени в тяхната цялост, могат да бъдат интерпретирани дори и като скулптура или картина.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин