Монтана обява четвъртото издание на биенале „Тенец” - Монтана, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Окт
04
Монтана обява четвъртото издание на биенале „Тенец”
ДАТА: Oт 04 Октомври 2021 до 31 Октомври 2021 ЧАС: 17:30 МЯСТО:
Добави в календара
Монтана обява четвъртото издание на биенале „Тенец”

От 21-ви до 29-и септември 2021 г. ще се приемат творби за участие в четвъртото издание на Националната изложба биенале „Тенец”. Тя е посветена на Йордан Радичков. Затова и най-високото отличие – Наградата на името на Йордан Радичков, е в размер на 2000 лв. Тя ще бъде присъдена на творба, посветена на творчеството на Радичков и пропита от духа на Северозапада.


Статутът предвижда присъждането на четири равностойни награди във всеки раздел на биеналето – живопис, графика, скулптура и приложни изкуства. Тези награди са в размер 1000 лв. На същата стойност е и наградата на Съюза на българските художници. Освен това ще бъде отличен и млад автор (до 30 години), който ще получи парична сума от 500 лв. от сдружение „Приятели на Радичков“.


За участие в биеналето се приемат творби, създадени през последните три години. Изрично е изискването да не са участвали и награждавани в други изложби и конкурси. Авторите могат да представят до три творби от всеки раздел. 


Изложбата с отличените творби ще бъде открита на 4-ти октомври 2021 г. в художествена галерия „Кирил Петров” (раздел „Живопис”) и в експозиционна зала „Кутловица” (за раздели „Графика”, „Скулптура” и „Приложни изкуства”).


Националната изложба биенале „Тенец” се провежда от 2014 г. Тя се организира от Община Монтана в партньорство със Съюза на българските художници (СБХ), Художествена галерия „Кирил Петров“ – Монтана, Представителството на СБХ – Монтана, Дружеството на художниците „Тенец” – Монтана. В предходните му три издания са участвали общо над 350 визуални артисти. 


Общата стойност на творбите зачислени във фонда на галерията след трите проведени издания на биеналето е около 50 000 лв., изчислена според цената, посочена във формулярите за участие от самите автори. Сред тях са произведения на емблематични за страната ни творци.

Коментирай
Други събития
Окт
30
Mish Mash Fest – The Halloween Edition
Изкуство София, България
Добави в календара
Абонирайте се за нашия бюлетин