Музейко в Пловдив с изложба "Еврика" - Пловдив, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Яну
13
Музейко в Пловдив с изложба "Еврика"
ДАТА: Oт 13 Януари 2019 до 31 Декември 2019 МЯСТО:
Добави в календара
Музейко в Пловдив с изложба "Еврика"

МУЗЕЙКО И УЧИТЕЛИТЕ НА ПЛОВДИВ ОТКРИВАТ “ЕВРИКА!” НА 16 ЯНУАРИ


Защо е важно децата да бъдат откриватели? Колко опита и грешки са нужни по пътя към великите изобретения? На тези и много други въпроси ще отговори екипът на Музейко и Регионален исторически музей, които ще представят „Еврика!“ на образователната общност в Пловдив този януари. В сряда директори, учители и специалисти в сферата ще се запознаят с най-любопитните акценти от изложбата, която е част от откриващата програма на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.


На 16 януари екипът на Музейко пристига в Пловдив, за да открие официално „Еврика!“, която ще се настани в Музейния център за съвременна история на Регионалния исторически музей и ще остане в града до края на годината. В деня на отбелязването на 141 години от Освобождението на Пловдив директори, учители и представители на образователната общност ще могат да се запознаят с интерактивните изобретения и изследователския дух на изложбата. Специално за събирието, в Пловдив ще бъде и целият екип на Детския научен център, който заедно с домакините от РИМ ще представи някои от най-интересните открития на 19-и и 20-и век.


„Еврика!“ предлага на деца и любопитни възрастни да изследват и да опитат различен подход в света на изобретенията. Посетителите могат да опитат да изпратят телеграма с морзовия апарат на Александър Бел, чийто открития имат сериозно присъствие в изложбата. Благодарение на друго негово изобретение – фоноаутографа, малките любознайковци могат буквално да видят цветовете на вълните, които се образуват в следствия на трептенията. Основната цел на изложбата е да провокира експериментаторския подход в децата, които не трябва да се страхуват от опити и грешки в опознаването на света.


Домакин на изложбата е Регионалния исторически музей. Проектът е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Гостуването на Музейко в Пловдив се реализира и с подкрепата на EVN България.


До момента изложбата за изобретенията е гостувала на София, Разград и Габрово.


Повече информация можете да откриете тук: www.muzeiko.bg/ и historymuseumplovdiv.org


***


През 2019 година Музейко ще посети Европейската столица на културата - Пловдив и ще се настани задълго с любопитни научни открития. Знаете ли кои са децата-изобретатели? А кога е създадена първата двоична азбука? … Много преди ерата на интернет! Кога телефонът станал „телефон“ и случайно ли е открит телевизорът? Отговори на тези и много други въпроси, свързани с човешкото любопитство, превърнало се в научно-технически прогрес, дава изложбата “Еврика“. Още на 13 януари Детският научен център ще провокира малки и големи откриватели с експозицията, която е част от откриващата програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Тя ще срещне гостите на града с най-интересните открития на 19 и 20 в. в Регионален исторически музей в Музеен център за съвременна история на ул. „Ангел Букорещлиев“ 14 (Сахат тепе).


„Изложбата, която ще остане в града до края на годината, е чудесен повод Музейко да се срещне с Пловдив и да покаже света на науката такъв, какъвто винаги ни се иска да бъде – завладяващ, интригуващ, достъпен. Надяваме се присъствието ни в града да провокира интерес сред различни възрасти не само към изобретенията, променили човешкия живот, но и към неограничените възможности на въображението и новаторския подход“, коментира Весела Герчева, директор „Програми и изложби“ в Музейко.


“Еврика“ ще покаже на всички малки изследователи вълнуващия път към големите открития на 19 и 20 в. Чрез интерактивни инсталации малките любознайковци ще имат възможност да експериментират и най-важното – да научат, че може да грешат, докато превръщат добрите идеи в работещ механизъм. Докато гостува в града под тепетата Музейко ще разкрие как работи фонографът, защо шантавият пластилин и фризбито са сред най-смешните изобретения и как летателният балон издига братята Монголфие високо в небето.


Домакин на изложбата е Регионалния исторически музей. Проектът е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Гостуването на Музейко в Пловдив се реализира и с подкрепата на EVN България.


До момента изложбата за изобретенията е гостувала на София, Разград и Габрово.


Повече информация можете да откриете тук: www.muzeiko.bg/ и historymuseumplovdiv.org

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин