Музикално - танцов спектакъл „Орфей и Евридика” - Пловдив, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Сеп
19
Музикално - танцов спектакъл „Орфей и Евридика”
ДАТА: 19 Септември 2017 ЧАС: 20:00 МЯСТО:
Добави в календара
Музикално - танцов спектакъл „Орфей и Евридика”

ПРЕМИЕРА: „Орфей и Евридика” - музикално - танцов спектакъл


Един спектакъл за всепобеждаващата Любов! Спектакъл, обединил в себе си всички познати ни днес изкуства! Спектакъл за силата на човешкия дух и победата над Съдбата!


Премиера на спектакъла “Орфей и Евридика“в Пловдив - 19 септември 2017г., от 20,00 ч. на Античния театър. Публиката ще има шанса да преживее един изключително атрактивен, и модерен спектакъл, вдъхновен от легендите за траките по нашите земи,  без аналог в Европа, в който ще прозвучи на живо музика от древен Египет, Елада,български фолклорни мотиви, „La favola d‘Orfeo“ на Монтеверди, както и metal композиции на Ghost Warfare. солисти, хор, музиканти, танцьори и артисти от България, Италия, Кипър, Франция и Холандия. В представлението се използват 3D мапинг, мултимедийни и специални ефекти.


Постановъчен екип:
Петър Савчов - продуцент
Румяна Бъчварова – идея, сценарий, постановка и костюми
Проф. д-р Александър Илиев, сценарий, режисура и хореография
Йосиф Герджиков – Диригент (музикант №1 на България за 2015г.)
Димитър Савчов – 3D мапинг, мултимедия и специални ефекти


Орфей е първият културен герой на Европа. Неговата личност е един от обединителните фактори и обща ценност с европейско значение.


Орфей е символ на мира и спокойствието от античната тракийска митология. Въпреки огромното културно многообразие на Балканите, всеки жител на този полуостров  е запленен от идеята за човека, който със силата на своето изкуство, карал дори свирепите горски зверове да легнат кротко в краката му. Той е символ и на вечната и завладяваща любов. Дори Боговете, нехаеши за човешкото страдание се преклонили пред любота му към Евридика и ги взели на Олимп...


50617


По времето на Ренесанса, преди 420 години, Орфей вдъхновява бащата на операта Клаудио Монтеверди да напише години „La favola d’ Orfeo”. Нашият спектакъл използва част от музикалния текст на това произведение, но пресъздава познатият мит за любовта на Орфей и Евридика по нетрадиционен и иновативен начин, като включва и малко познати древноегипетски и древногръцки музикални произведения, мотиви и музикални инструменти от българския фолклор, както и съвременна музика в „твърдите“ стилове –метал, хип-хоп (когато действието се пренася в подземното царство). Съвременната музика е написана специално за случая.  Музикалната и сценичната интепретация на спекатакъла са оригинални, като произведението на Монтеверди е повод за избухването на огромна творческа енергия и вдъхновение и създаването на съвършено нов културен продукт, близък до съвременната сетивност и провокиращ въображението и чувствата на широк кръг зрителска аудитория. Спектакълът е музикално – танцов. В него се използват и специални визуални ефекти, открити и създадени от нашия екип. Визията и танцът „превеждат“ на по- неизкушения зрител фабулата, заложена в текстовете на операта и химните на Орфей,които ще звучат в оригинал. За първи път в България се прилага подобен синкретичен подход към интерпретацията на това световно известно произведение. Eкипът е създал зрелищен, комуникативен и изискан спектакъл, представящ в най- добра светлина съвременната българска култура.


50619


Спектакълът, по идея на Румяна Бъчварова, е реализиран от постановъчен екип в който личат имената на някои от най- големите творци в съвременната българска и европейска музика и сценични изкуства, начело с обявения за музикант на годината диригент Йосиф Герджиков,  проф. д-р Александър Илиев - хореография и режисура и т.н.   


Замислен и реализиран като произведение на най- високо професионално ниво, с използването на атрактивен сценичен език, спектакълът ще  приобщи и публика, която традиционно не би посетила оперните зали. Като използваме за естествен декор интериора на Античния тетър в Пловдив ние ще свържем античното културно наследство със съвременното живо изкуство като създадем и неповторима и запомняща се атмосфера, която ще остави незабравими спомени у нашия зрител.


 Билети в билетен център пред Община Пловдив и в Eventim.bg.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин