Немски порцеланови кукли от 19-и век - играчките на децата преди 100 години - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Фев
12
Немски порцеланови кукли от 19-и век - играчките на децата преди 100 години
ДАТА: Oт 12 Февруари 2015 до 01 Юни 2015 ЧАС: 18:00 МЯСТО:
Добави в календара
Немски порцеланови кукли от 19-и век - играчките на децата преди 100 години

Арт-къща  „Куклите” ви кани на Немски порцеланови кукли от 19-и век - играчките на децата преди 100 години - Изложба на Петър Еневски.


Откриване: 12 феврурари 2015, от 18.00 ч. Изложбата ще бъде до 1 юни 2015 г.


Арт-къща „Куклите” ви кани на уникална за България изложба – на порцеланови кукли, изработени във фабриките на Германия през 19-и  и началото на 20-и век. По онова време порцеланът е скъп, затова с порцеланови кукли са можели да си играят само децата на богатите. Представителите на средната класа можели да се сдобият с  "полуфабрикат" - куклена глава, към която сами да си направят тяло и ушият дрехи. 


Днес антикварните порцеланови кукли също са скъпи и рядко се предлагат на аукциони. Стуват от стотици до десетки хиляди евро. Петър Еневски започва да ги събира парче по парче – следи европейските сайтове за продажба на старинни кукли и части, купува и започва да ги сглобява. От интернет се научава и как да ги реставрира.  


Повечето са типични представителки на времето си – от неглазиран порцелан (biscuit), изработени във фабриките на Тюрингия около 1870-1910. Сред многобройните фабрики се открояват: "Арманд Марсей", "Йохан Кестнер","Камер и Райнхардт" и др. Настоящата колекция дава възможност да се видят екземпляри от тези производители.


За откриването:


В преобразения салон „Озарение”, където ще ви посрещнат дами във викториански костюми, ще ви покажат ретро фотоизложба на деца с любимите им кукли и ще ви въведат в един „отминал” романтичен свят...
Потвърдете присъствие на: 0888 86 09 34


Историята на немските кукли


Първите кукли от порцелан са създадени през 1830 г., а пикът на производството им е в периода 1850 - 1890 г., като в Германия се налага масовото производство на глави и сглобяването на целите кукли. Тялото, често и крайниците, са произвеждани от естествена кожа, текстил, дърво, композит или папие маше. В началото повечето кукли били правени да изглеждат като зрели жени. Служили са за украса в домовете на богатите. Изработвали се серии кокетки, портретни, персонажни и пр. Косата на първите порцеланови „дами” е била "отлята", после започват да я правят като перука, от мохер. Тялото се изработвало от композит или козя кожа.
Много от немските фабрики са възникнали като производители на посуда и други изделия от порцелан и чак през 1830 г. започва производството на кукли и куклени глави. Тези кукли правят бум, защото изглеждат по-изящни и истински от предшественичките си – изработени от дърво, композит, текстил, восък, глина. Още по-популярни стават с "откриването" на висококачествения цветен порцелан „бисквит”, който от 1870 г. започва широко да се използва в производството на глави и ръце на кукли.


Куклите и децата


През 1908 г. фабриката "Камер и Райнхардт" създава първата линия кукла „бебе” - по модел на 6-месечно истинско бебе. Предназначени са основно за забавление на децата, за игра, въпреки че са скъпи. Голяма част са със спящи очички, усмихнати или нацупени лица, има и такива със затворена уста или полуотворена с две стърчащи зъбчета.


В началото на 20-и век става много модерно децата да се снимат във фото с любимата си кукла, облечени кокетно като нея. Важен елемент в облеклото на децата тогава са били панделките в косата, а прическата – да е на масури. Куклите, разбира се, следват модата на времето – късно викторианство и бел епок. Някои производители пускат серии от кукли с размери на деца – така куклата се превръща в приятелка на момиченцето. От фотографиите, съхранени от това време, се вижда отношението на децата към куклите им – като към одухотворени същества.


Куклите и модата


Порцелановите кукли всъщност отразяват модата от периода 19 - 20 век. Те са използвани като умалени манекени - за представяне на модерни облекла и аксесоари. Според тогавашната практика, когато една дама иска да си поръча тоалет от известен дизайнер (кутюрие), са й изпращали модел на роклята, направен върху кукла. Ако дамата хареса тоалета, си го поръчва, а куклата остава за малката й дъщеря.


За колекционера Петър Еневски


Петър Еневски е завършил социална педагогика. Работи като социален работник. Владее немски език. Има 21-годишна дъщеря, която харесва хобито на баща си – да реставрира порцеланови кукли и го насърчава да прави това, което му харесва. 


"Никога не съм се занимавал със скулптиране.  Преди пет години, разглеждайки снимки в мрежата, попаднах на това интересно хоби и се заинтересувах. Уж на шега, купих първия си комплект за сглобяване на винтидж кукла. Такива се продават в сайтовете за любители. Запалих се и започнах да правя кукли от части. При едно поредно търсене на елементи за куклите ми,  попаднах на глава с прекрасна усмивка и огромни очи. Оказа се репродукция на антикварна немска кукла. Не успях да си я закупя, но ме заинтригува.


Стана ми интересно как би изглеждала на живо. Защото това не бе само порцеланова кукла, а и парченце история от човешката култура и занаяти. Тъй като тези кукли са доста скъпи, частите за тях събирам с месеци и години. Първо купувам глава, после тяло, изработвам коса... Научих откъде да се сдобивам с антикварни или винтидж дрехи, повечето от които са били на оригинални кукли и така моите красавици получиха  завършен вид. Когато реша да си почивам, започвам да сглобявам, лепя и реставрирам. Удивително е да видиш как сътворяваш един „живот” от нищото! Накрая резултатът е красиво създание, което сякаш иска да ти каже нещо...”


Арт-къща "Куклите" се намира на ул. Цар Самуил 34, София

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин